Arktis, Syrien, Lundin och Carl Bildt

Jag har just debatterat med utrikesminister Carl Bildt om möjligheten att få ett stopp för olje- och gasutvinning i Arktis. Tänk er en oljekatastrof liknande den i mexikanska gulfen, men i Arktis. Konsekvenserna skulle bli katastrofala, för att uttrycka sig milt. Men Bildt tänker inte driva ett olje- och gasstopp. Han har alla möjligheter att göra det i egenskap av det ordförandeskap som han och Sverige har i det Arktiska rådet ungefär två år framåt från och med nu. 2006 ansökte norska Lundin Norway A/S om att få borra efter olja i Arktis. Lundin Norway är ett helägt dotterbolag till Lundin Petroleum, där Carl Bildt satt i styrelsen (han lämnade den 18 oktober 2006, deadline för ansökan var 28 september). Kanske kan det vara så att ett av skälen till att Bildt INTE driver ett oljemoratorium är just hans tidigare uppdrag inom industrin? Det är iallafall tragiskt att regeringen inte tänker använda vårt ordförandeskap till något mer offensivt för miljön och klimatet. På min fråga om Bildt iallafall kan tänka sig att driva marina skyddsområden i Arktis fick jag svaret att han inte var emot sådana, men det var inget som Sverige drev som sådant. Svagt!

Min kollega Amineh Kakabaveh hade också lagt en intressant interpellation om Syrien och vad Carl Bildt avsåg att göra för att motarbeta regimen. Bildt är säkert uppriktig när han säger att han gör det han kan för att bekämpa regimen, men det skorrar falskt när han samtidigt: 1) Har motarbetat utvidgade telekomsanktioner mot Syrien, 2) Hans regering har avsatt 139 miljoner kronor i exportkrediter till Syrien samt 3) När handelsminister Ewa Björling 2009 ledde en stor handelsdelegation till Damaskus och i våras tog emot regimens vice premiärminister Abdullah Dardari. Jag och Amineh ville ha besked om dessa tre frågor: Blir det utvidgade sanktioner, stopp för exportkrediterna och inga fler näringslivsresor till diktaturen. Bildt menade att han bidragit till att utvidga sanktionerna (korrekt, men inte så mycket som vi vill), men på fråga 2 och 3 fick vi inga som helst svar. Nej inte ALLS. Trots att vi tjatade.

Det finns goda skäl att fortsätta att följa upp vad Carl Bildt gjort, gör och inte gör. Lita på att jag kommer att göra det.


Publicerat

i

av

Kommentarer

4 svar till ”Arktis, Syrien, Lundin och Carl Bildt”

 1. Profilbild för Bo Ek
  Bo Ek

  Hej Jens.Gillar skarpt din sista mening.Upplever det som Carl Bildt tror att han står över allt på denna planet.Börjar snart tro
  att Carl Bildt har diplomatisk immunitet.

 2. Profilbild för robotnr7312
  robotnr7312

  Vi bygger bibliotek #bildt. Titlar på hyllorna; ”BIG TIME ENLARGEMENT”(megalomani & medium-sized-dog-gläfs), Rand Corporation(Bildt sitter som ende utlandsfödd i den människoförbättrande rationalitetens högborg), studier i terrorism, The trilateral Comission, Goldman Sachs, Aspen Institute, Club de Madrid, Akim Gump, EEP, CLI, WTN(media), Bilderberggruppen, ökända aktier i moralisk smuts, Iver att Vapenhandla m Indien, Spelet i Georgien(stormaktsdröm & säkerhetspolitiskt vansinne), Nato övar i Norrland, Fredspristagare Agneta Norberg & NATO, Teleopti(taylorism & sjukvård), EASTERN PARTNERSHIP Program(komprometterande säkerhetspolitik), svensk ubåtsjakt(karriär), Den svenska bankkrisen på 90-talet, Finansmarknadens svullnad, & mer mänskligt aperi. Nordic Venture Network (NVN).

  För framtida studier och för frihet & Demokrati. Voila! 😀
  http://topsy.com/s?q=%40robotnr7312%20%23bildt&type=tweet&window=a

 3. Profilbild för robotnr7312
  robotnr7312