Durban nästa

Den 28 november inleds FNs stora klimattoppmöte (COP17) i Durban, Sydafrika. Jag kommer att vara där sista veckan, reser iväg den 5 december och är där till mötet avslutas den 9 december. Vilken fantastisk möjlighet det kommer att bli att följa klimatförhandlingarna på nära håll samt att bygga allianser med andra klimatprogressiva. Jag var med på de tidigare toppmötena i Poznan och Köpenhamn. Även om mötesutfallet i sig var magert var det häftigt att vara med där det verkligen hände. Framför allt träffar man en himla massa andra engagerade klimataktivister som man kan bilda allianser med. Jag kommer nu göra allt för att vi ska få ett rättvist klimatavtal, och har gott stöd för detta i vår Durbanmotion. Jag kommer senare på denna blogg att presentera min vision för Durban.

Fram tills dess skulle jag vilja göra reklam för Socialistiskt forum och den klimatdiskussion som jag kommer att delta i: Klimatkrisen – en skuldfälla med möjliga lösningar. Kl 11.15-12.30, nu på lördag i Per-Albinsalen, ABF-huset i Stockholm. Mer info här eller nedan.

Klimatkrisen – en skuldfälla med möjliga lösningar
När man talar om skuldkris så tänker vi vanligtvis på finanssektorn och de tillväxtbubblor som blåsts upp av ökande skuldsättning och spekulation. Men det vi kallar välstånd vilar också på en annan skuld, en skuld där vi tullat på jorden naturresurser. Det börjar bli dags att betala tillbaka, tycks budskapet vara från ekosystem som står på randen till kollaps. Hur stor är Klimatskulden egentligen? Och hur ska den finansieras? Hur påverkar klimatförändringarna livet för bönder och ursprungsfolk i Guatemala och hur menar folkrörelserna i Guatemala att klimatfrågan ska tacklas?

Medverkande: Rikard Warlenius, Klimataktion, Jens Holm, Vänsterpartiet, och Carmen Blanco Valero, lärare på Färnebo folkhögskola och styrelseledamot i Latinamerikagrupperna och Klimataktion

Arr: Klimax och Klimataktion


Publicerat

i

av