Motioner 2012

Förra veckan lämnade vi in våra motioner till riksdagen. Jag har varit med och skrivit ett 20-tal. Alla handlar om miljö, klimat och djur. På det ena eller andra sättet. Motionerna går att läsa hos riksdagen. Men några av de som jag särskilt rekommenderar är dessa:

Klimaträttvisa inför Durban och dess efterföljare: V226
Vi kräver att Sverige ska ansluta sig till den växande skara som kräver att utsläppen måste balanseras till 350 ppm (miljondelar), att Sverige ska minska utsläppen med 45 procent till 2020 (endast i Sverige), att våra utsläpp ska vara 0 till 2050, satsningar på vegetarisk mat, att det införs ett klimatprogram för hållbara investeringar, klimatbistånd, en klimatminister, kolbudget och mycket annat.

En ny syn på tillväxt:  V201
Vi behöver överge BNP-begreppet som ett mått på välfärd. Vi behöver något nytt.

Satsningar på sol- och vindenergin: V203
Vår politik för mer sol och vind finns här.

Miljöanpassad vägtrafik: V242
Inför rättvisa drivmedelsskatter, höjda drivmedelsskatter, stöd till efterkonvertering av bilar, fasa ut alla fossila bilar, miljöinrikta förmånsbeskattningen, kilometerskatt på tunga lastbilar, mer trängselavgifter, inför reseavdrag som gynnar kollektivt resande m m.

Järnvägstrafik: V243
Bygg ut järnvägen kraftigt, snabbspår, ta bort SJs avkastningskrav, mer underhåll av befintlig järnväg, stoppa avregleringen, sänk banavgifterna m m.

Styrningen av Vattenfall: V263
Vi föreslår nya ägardirektiv för Vattenfall, så att företaget kan göra alla sina investeringar på förnybar energi.

En hållbar skogspolitik: V224
Skydda mer skog, inför naturvårdsavgift, kalhyggesfritt skogsbruk, översyn av skogsvårdslagen, staten måste ta ett större ansvar m m.

Minska övergödningen i Östersjön:  V225
Våra förslag på hur övergödningen ska kunna minska: nya odlingsmetoder, skatt på kväve och fosfor, minskad köttkonsumtion, ökat samarbete inom EU och Helcom m m.

EUs oetiska fiskeavtal: v220
Dessa avtal som dammsuger de fattiga ländernas vatten på fiskar samt kostar EUs medlemsländer mycket pengar måste skrotas och ersättas med bistånd för att bygga upp en hållbar havsförvaltning.

Kemikalier i vår omvärld: V221
Vi vill ha ett intensivare internationellt samarbete samtidigt som vi vill att Sverige ska gå före och förbjuda en mängd farliga kemikalier.

Minkfarmning: V222
Pälsdjursuppfödningen ska förbjudas.

En ansvarsfull rovdjurspolitik: V223
Särskilt plågsamma jaktmetoder ska förbjudas, licensjakten på vargar ska stoppas (permanent, inte bara tillfälligt som regeringen vill), årliga skjutprov för jägarna, en lagstiftning som skyddar de vilda djuren, organisationer som skyddar vilda djur ska också kunna ta del av Viltvårdsfonden m m.


Publicerat

i

av

Kommentarer

14 svar till ”Motioner 2012”

 1. Profilbild för Johnny "Puma" Höglin

  Fick jag tre önskningar av en magisk ande i lampan, så kan du betongfatta att en av dom blir att du skulle bli statsminister i Sverige på heltid! Du är f-nimej bäst och du har sedan länge skrivit in dig som en hjälte i min bok iallafall. Helt underbart att se. Du räddademin dag där, så åter ett stort TACK för detta och TACK för att du är så du.

  Keep it up, Hero! <3

  Kärlek, respekt och mer kärlek.

 2. Profilbild för Erik Malmström
  Erik Malmström

  Hoppas att ni har framgång med att stoppa även den utökade skyddsjakten. Lima besparingsskog tänker använda sig av den för att utplåna hela vargrevir på sina marker.

  Lycka till

 3. Profilbild för Lena Laird
  Lena Laird

  Jens Du är fantastisk !
  Fler som du i riksdagen.
  Klart V-partiet får min röst till nästa val !!!!

 4. Profilbild för Erik Malmström
  Erik Malmström

  Jakt i naturreservat och nationalparker borde också ses över. I Uppsala har förslag funnits om att det bör gå till utredning att rödlistade arter som lodjur skjutits i naturreservatet Hågadalen. Det finns fler exempel på att utrotningshotade rovdjur inte varit fredade ens i naturreservat och nationalparker. Vi kan inte ha reservat och parker för att boskap som inte är i behov av reservatsskydd skall springa lösa där.

  Hälsningar

 5. Profilbild för Ulla
  Ulla

  Vill bara instämma i alla ovanstående svar. Känner mig glad när jag läser om allt jobb Du lägger ner för att förbättra för miljö, klimat, natur, djur och människor. Det känns väldigt bra med någon som arbetar för det goda i samhället:)

 6. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Hej
  Vad snälla ni är. Peppande!

 7. Profilbild för Leif Pettersson
  Leif Pettersson

  Man blir riktigt glad när man läser om jobbet du gör. Fler såna som du, tack. Lycka till i fortsättningen med ditt engagemang.

 8. […] nu göra allt för att vi ska få ett rättvist klimatavtal, och har gott stöd för detta i vår Durbanmotion. Jag kommer senare på denna blogg att presentera min vision för […]

 9. […] gärna min fråga nedan samt Vänsterpartiets motion, Kemikalier i vår omvärld som lämnades in för några veckor […]

 10. […] pälsindustrin och hur man bäst avvecklar den. Jag har ett förslag: man bifaller helt enkelt Vänsterpartiets motion mot pälsindustrin (se en bit ned). Då skulle det årliga plågeriet av 1 miljoner minkar varje år i Sverige. En […]

 11. […] en passivitet som försträcker. Vi i Vänsterpartiet lämnade för några veckor sedan in motionen ”Klimaträttvisa inför Durban och dess efterföljare”, en drygt 30 sidor lång motion om klimatpolitiken inför Durban. Så, jag tycker vi har en del att […]

 12. Profilbild för Marie Olsson
  Marie Olsson

  Underbart att upptäcka att det finns människor som du, som kämpar för djuren på ett konstruktivt sätt! Fortsätt!!

 13. […] höstas lade vi vår motion ”En hållbar skogspolitik” för att rädda skogen. Den behandlades i riksdagen nyligen, men tyvärr fick vi inte majoritet […]

 14. […] i Vänsterpartiet har exempelvis föreslagit nya ägardirektiv för Vattenfall (scrolla ned till ”Styrningen av Vattenfall) så att företaget ska kunna gå från klimatbov […]