Fri webbtillgång hjälper turister

Gratis trådlöst internet på några väl valda platser i våra städer skulle vara en boost för turismen, men också en gärning för demokratin. Hoppas att många svenska lokalpolitiker kan driva den här frågan i framtiden. Läs mitt inlägg i dagens Norrtelje Tidning. Där eller nedan.

Fri webbtillgång hjälper turister
NT 2011-07-19
Inte undra på att det blir lite trångt i Norrtälje på somrarna. Den pittoreska stadskärnan, vackra societetsparken och närheten till en underbar skärgård lockar turister från stora delar av Europa. Det är bra och borde uppmuntras ännu mer. Kan tillgång till gratis trådlöst internet vara något som kan underlätta för fler nöjda besökare i Norrtälje? Jag tror det.

Nyss hemkommen från en luff genom norra Kroatien och Italien slås jag över vad tillgång till gratis trådlöst internet kan göra. På stora torget i Pula, nordvästra Kroatien erbjuder kommunen gratis Wifi (trådlöst internet). Varsågod: ta med dig din laptop eller mobiltelefon och boka hotellet, hyr bilen, kolla upp bästa restaurangen eller gör andra ärenden på nätet. För Pula kommun är investeringen i gratis Wifi nästintill en struntsumma. För alla de turister som kommer till staden är det välkommet att kunna göra sina ärenden utan att bli skinnade in på bara huden i dyra roamingavgifter.

Det senare upplevde jag själv. Redan efter min första dag hade jag nått min surfspärr på 555 kronor. Detta efter att jag hade kollat min mejl, uppdaterat facebook och gjort ett enklare jobbärende. Det blev till att snabbt som attan stänga av internetmottagningen på mobilen.

Pula är för övrigt inte ensamt om att erbjuda gratis Wifi. När jag var i Venedig nyligen fanns gratis internet på ett tiotal platser i staden, liksom i Aten och på Helsingfors flygplats. Vänner har berättat om liknande saker i andra städer runt om i världen. Trots det är gratis Wifi ett relativt okänt fenomen i Sverige.

Internet är så mycket mer än spel och chattsidor. Internet är en del av infrastrukturen i Sverige. Vi uppmanas göra våra bankaffärer, hitta adresser och boka biljetter via nätet. Det kan man tycka vad man vill om. Men när det nu ser ut som det gör borde minimikravet på framsynta politiker vara att se till att det ska finnas platser med fritt internet för alla.

Jag ser mig omkring på stora torget i Norrtälje och tänker på alla de finnar, ryssar och tyskar som kommer hem och får en välsaltad mobilsurfräkning som obehaglig överraskning. Det är väl inte det minnet man vill att de ska ha med sig från Norrtälje? Tänk vilket mervärde Norrtälje kommun skulle skapa om man erbjöd gratis internet på ett par utvalda platser i staden. Turisterna skulle skänka en tacksamhetens tanke till de framsynta lokalpolitikerna i Norrtälje. Dessutom kommer Norrtälje kommuns budgetansvarige att slås av hur billigt det är att sätta upp ett trådlöst öppet nätverk.

Snälla Norrtäljepolitiker, följ exemplen från turistvänliga orter nere på kontinenten sätt upp gratis och trådlöst internet på lämpliga platser i Norrtälje.

Jens Holm (V), riksdagsledamot


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Fri webbtillgång hjälper turister”

  1. Profilbild för anitabengtsson

    När jag besöker Seychellerna står jag inför detta WIFI-problem mycket eftersom det finns över bergen men jag fick det på hotellen. Tack för det goda skrivandet.