Mindre kött enda lösningen

Den omskakande SVT-dokumentären Vårt grisiga hav avslutas med orden: ”Vi måste äta mindre kött och mer grönsaker”. Dokumentären har visat hur stora djurfabriker växer upp runt Östersjön och bidrar till gigantiska utsläpp som förstör Östersjön. Det är omöjligt att inte bli berörd och upprörd. Självklart finns det flera tekniska åtgärder som kan vidtas för att minska utsläppen, men det går inte att komma från att det är totalkonsumtionen av animaliska produkter som är det som driver fram de stora djurfabrikerna. Genom att minska totalkonsumtionen har vi chansen att minska utsläppen.

Om man dessutom anlägger ett djurperspektiv (vilket man borde göra, se DN idag) blir en minskad köttkonsumtion ännu viktigare. Ju mindre kött som konsumeras desto färre djur tvångsuppföds, transporteras och slaktas.

Miljöminister Andreas Carlgren fick aldrig frågan om en minskad köttkonsumtion i dokumentären. De gånger jag tagit upp frågan med honom och andra politiker har jag bara fått svävande svar. De mer initierade brukar tillstå att det är ohållbart med dagens stora köttkonsumtion, men är ändå inte beredda att vidta åtgärder för en minskad konsumtion. De mindre initierade politikerna rycker helt enkelt på axlarna och säger att politiker inte ska lägga sig i vad folk har på tallriken (men hur folk tar sig till och från jobbet, med eller utan bil, är uppenbarligen helt OK att försöka styra med politiskt).

På tal om åtgärder för minskad köttkonsumtion. För några veckor sedan röstade riksdagen på min och Vänsterpartiets motion om att minska köttkonsumtionen. Det var endast 20 ledamöter (som röstade för förslaget om en handlingsplan för minskad köttkonsumtion, vegetariska dagar och andra åtgärder. Det kändes lite hopplöst då. Men dokumentärer som denna och radioinslaget i morse i Godmorgon världen (där vår motion f ö togs upp) hjälper till för att få upp frågan på dagordningen. Det behövs, och det brådskar. Men en ständigt ökande köttkonsumtion ökar klimatutsläppen, övergödningen och alla djur som plågas. Civiliserade samhällen borde ha kommit längre än så här.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Mindre kött enda lösningen”

 1. Profilbild för 15 årig tjej
  15 årig tjej

  Bra skrivet/sagt! Håller med, mer grönsaker, mindre kött och vi måste få stopp på övergödningen av Östersjön!!

 2. Profilbild för David
  David

  Odla kött i labb. Vetenskap ftw!

 3. Profilbild för Helena Augustsson
  Helena Augustsson

  Underbar kommentar!

  Tråkigt med röstningen i riksdagen, men ge inte upp!!! Du behövs så enormt mycket! Vi är många som är på samma spår och som gör vårt bästa för att det här ska uppmärksammas och antas i riksdag och kommuner. Jag tror att stora proppen kommer lossna inom kort och att vi som kämpar för den här frågan kommer se en revolution inom mat och djurindustrin snart. Jag känner det på mig. 🙂

  Ge inte upp. /Uppmuntrande kram från en likasinnad miljöpartist i Ronneby