EU kritiserar sin egen datalagring

Idag kom EU-kommissionens utvärdering om datalagringsdirektivet (som pdf). I tre länder har det blivit upphävt av respektive författningsdomstol, i Europadomstolen i Strasbourg väntar en prövning på människorättsgrund och i vissa länder låter man i princip vilken myndighet som helst ta del av hemligt lagrad information.  Kommissionen konstaterar också – vilket är intressant – att det finns stora risker för integritetsövergrepp om direktivet fortsätter att vara i kraft i sin nuvarande form.

Kommissionen har aldrig övervägt att häva direktivet – tyvärr – men kommer ändå senare i år att komma med en ny version av direktivet.  Detta direktiv som kommissionen själv har omhuldat och tyckt varit så bra höll alltså inte längre än några år.

Kommissionens utvärdering visar att det var klokt av oss att rösta för en bordläggning av datalagringsdirektivet. Vi ska inte införa något som är hafsigt förberett.  Nu har vi ett år på oss att övertyga EU att massövervakning av alla medborgare inte borde höra hemma i ett modernt samhälle.

Lag var med i Sveriges Radio tidigare, läs och lyssna här. Anna Troberg, SvD.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”EU kritiserar sin egen datalagring”

 1. […] INTE kunde vänta in enligt regeringen och socialdemokraterna när det var dags för omröstning i riksdagen för någon månad sedan. Som tur är fanns det de som tänkte några varv extra och röstade för […]

 2. […] AB, 1, 2, 3, DN, 1, SvD, Holm […]

 3. […] har inte alls uteslutande används för bekämpning av allvarliga brott, eller ens uteslutande av brottsbekämpande myndigheter. Lagringen har medfört stora kostnader för operatörer, och har medfört allvarliga ingrepp i den […]

 4. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Det här visar ju att inte ens Kommissionen kan stå upp för sitt eget direktiv. Bra att ni lyckats stoppa det i alla fall ett år.

 5. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Det absolut värsta är ju Cecilia Malmström och hennes arbete för att Sverige ska tvingas betala böter för detta vansinne. Ett arbete helt klart emot Sveriges intressen. Och det är vi svenska skattebetalare som betalar hennes bidrag…….

 6. […] som Moderater anser att EUs granskning inte var värd att vänta på. Nu är det som tur var uppskjutet så att fler har tid att utvärdera […]