EU kritiserar sin egen datalagring

Idag kom EU-kommissionens utvärdering om datalagringsdirektivet (som pdf). I tre länder har det blivit upphävt av respektive författningsdomstol, i Europadomstolen i Strasbourg väntar en prövning på människorättsgrund och i vissa länder låter man i princip vilken myndighet som helst ta del av hemligt lagrad information.  Kommissionen konstaterar också – vilket är intressant – att det finns stora risker för integritetsövergrepp om direktivet fortsätter att vara i kraft i sin nuvarande form.

Kommissionen har aldrig övervägt att häva direktivet – tyvärr – men kommer ändå senare i år att komma med en ny version av direktivet.  Detta direktiv som kommissionen själv har omhuldat och tyckt varit så bra höll alltså inte längre än några år.

Kommissionens utvärdering visar att det var klokt av oss att rösta för en bordläggning av datalagringsdirektivet. Vi ska inte införa något som är hafsigt förberett.  Nu har vi ett år på oss att övertyga EU att massövervakning av alla medborgare inte borde höra hemma i ett modernt samhälle.

Lag var med i Sveriges Radio tidigare, läs och lyssna här. Anna Troberg, SvD.

6 reaktioner på ”EU kritiserar sin egen datalagring

  1. Ping: Så kom den där rapporten vi absolut INTE kunde vänta på… | Anna Troberg

  2. Ping: Lasses blogg » Samma övervakning här som där

  3. Ping: Luktspår från ohederlig politik // Skivad lime

  4. Det här visar ju att inte ens Kommissionen kan stå upp för sitt eget direktiv. Bra att ni lyckats stoppa det i alla fall ett år.

  5. Det absolut värsta är ju Cecilia Malmström och hennes arbete för att Sverige ska tvingas betala böter för detta vansinne. Ett arbete helt klart emot Sveriges intressen. Och det är vi svenska skattebetalare som betalar hennes bidrag…….

  6. Ping: Datalagringsdirektivet: Igen och igen och igen och igen « Emil Isberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s