Datalagring och privatiseringar stoppade

Vilken seger i riksdagen idag! Idag röstade vi för att bordlägga datalagringsdirektivet i minst ett år. Vi röstade också mot regeringens planer på att flera statliga företag. Nu har vi ett år på oss att övertyga EU om att datalagring är en en integritetskränkande metod som borde kastas i papperkorgen. Vårt nej till datalagringen kommer garanterat att sprida sig runt om i Europa. Det är ju fortfarande sex länder, inklusive Norge som inte infört direktivet. I Tyskland och Rumänien har direktivet dessutom ogiltigförklarats av respektive författningsdomstol. Direktivet håller just nu på att utvärderas av EU-kommissionen. Kanske kan dagens minoritetsborgläggning väcka förnuftet i Europa? Kanske tar vi nu ett första viktigt steg bort från storebrorssamhället? Jag är försiktigt hoppfull…

Röstsiffrorna för att bordlägga datalagringen blev: 62 för, 281 mot och 6 som inte var närvarande. Eftersom det räcker med en 1/6-del av riksdagens ledamöter så räckte 62 röster gott och väl. Vi röstade också på Vs och MPs förslag att avslå direktivet helt och hållet. Där blev röstsiffrorna: 45 för avslag, 296 för antagande, 1 avstod och 7 var ej närvarande. Läs gärna vårt och MPs pressmeddelande från idag.

Fantastiskt bra också att vi lyckades stoppa regeringens planer på att sälja ut de statliga företagen. De som vi röstade om idag var SSAB, Posten, Telia och Vattenfall. Nu kommer de att fortsätta att vara gemensamt (eller delvis gemensamt) ägda och kan leverera vinst och mervärde till svenska folket. Röstsiffrorna: 172 mot utförsäljning, 170 för.

Se: DN, Anna Troberg


Publicerat

i

av

Kommentarer

12 svar till ”Datalagring och privatiseringar stoppade”

 1. […] Andra IDG, VLT, Isak Engqvist, Fredrik och Jens Holm(v). […]

 2. Profilbild för Hans Engnell

  Även om vi inte delar politiska värderingar måste jag tacka för din insats från talarstolen i dag gällande teledatalagringen!

 3. Profilbild för Camilla
  Camilla

  Mycket glädjande att ni lyckades stoppa datalagringen! Hoppas att det fortsätter på den vägen i EU, också.
  Tack!

 4. Profilbild för Philip Jägenstedt

  Stort tack för att ni satte käppar i hjulen för övervakningsivrarna! Nu får vi verkligen hoppas att 1 år räcker för att få död på datalagringstankarna för gott.

 5. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Tack! Ja, nu gäller det att övertyga resten av Europa.

 6. Profilbild för Alf
  Alf

  Bra jobbat!

 7. Profilbild för Leffe kielan
  Leffe kielan

  Det var väl två andra partier som röstade med er också? 🙂

 8. Profilbild för Nemokrati

  Bra jobbat!

  En annan fråga som jag gärna skulle vilja ha svar på:

  IMF ska stå för över hälften av ESM, det är redovisat i artikel och Sverige medverkar i IMF, med hur mycket till ESM undrar jag därför. Förra gången ljög ju Anders Borg när han sa att Sverige inte skulle medverka till ”någon form av nödlån”, men då gick ju Sveriges bidrag till nödlånen via IMF istället – 25 miljarder kr var det då.

  se artikel i Privata Affärer feb 2011:

  ”IMF kommer också att delta i ESM, och andelen väntas som brukligt uppgå till hälften, sade ekonomikommissionär Olli Rehn, alltså 250 miljarder euro.

  Dessutom tillkommer eventuella frivilliga bilaterala bidrag från icke euroländer från fall till fall, som det nuvarande stödet till Irland från Sverige, Storbritannien och Danmark.

  Jean-Claude Juncker underströk att principen är att inget är överenskommet förrän allt är klart.

  Han sade att EU:s finansministrar också diskuterade att ge ESM utökade befogenheter, som köp av krisländers statsobligationer. Diskussionerna fortgår och ingen lösning är privilegierad, sade han.”

  se http://www.privataaffarer.se/nyheter/direkt/2011/02/15/eurogrupp_permanent_nodfond_ska_bli_500_mdr_eur_oms_4576854/

  Även denna gång kommer troligen Sveriges bidrag att gå via IMF istället och denna gång ska ju IMF bidra med betydande summa: 250 miljarder euro.

  Min fråga är alltså, vet du säkert, att Sverige inte kommer att bidra till ESM via IMF istället, för det var ju det som hände förra gången Anders Borg lovade att Sverige inte kommer att bidra med ”någon form av nödlån”.

  I och med att IMF:s protokoll är hemliga får vi ju heller aldrig reda på hur mycket Sverige bidrar med. Men om ni riksdagsmän ställer frågan rakt ut till finansminister Anders Borg, så kanske vi kan få en chans att få veta, med hur mycket Sverige ska punga ut med till ESM. Det kan undergräva de offentliga finanserna som istället skulle behöva användas till att skapa jobb inom vård, skola, omsorg.

 9. […] pressmeddelande om datalagringsdirektivet. Några som har bloggat om segern är Jonas Sjöstedt, Jens Holm, Anna Troberg, […]

 10. Profilbild för Jonas J
  Jonas J

  Bojkotta EU och bygg upp Skandinavien och Nordiskt sammarbete istallet! Vi ar samma folk med samma historia, snarlika sprak, religioner, varden och tankar. Vi skulle kunna bli sa starka med mycket mindre pappersarbete och byrakrati an nar EU byggdes upp! Vi kommer kanna solidaritet och VILJA! Vi kommer fa starkt inflytande och bli en stark nation! Som det ar idag, vad fan har Sverige med Portugal att gora och hur fan kan Lissabonforedraget sitta och ta beslut over resten av EU landerna, och BOTFALLA landerna for de inte intar lagarna. Staten och sitt maktmissbruk. PFFF!!

 11. […] EU om datalagringsdirektivet. För några veckor sedan fick ju vi i riksdagen igenom att direktivet inte ska införas det närmsta året.  Jag och Ferm frågade Ask om regeringen var beredd att använda detta år till […]

 12. […] med regeringen om saken.” Detta säger Fridolin bara några veckor efter att vi Rödgröna lyckats stoppa regeringens privatiseringsplaner av SBAB, Posten, Telia och Vattenfall. Tragiskt. Tyvärr känns […]