Dyrare med datalagring än EU-böter

Justitieminister Beatrice Ask (M) försöker nu skrämma oss riksdagsledamöter att skjuta på införandet av datalagringsdirektivet. Hon sa bland annat till TT förra veckan att det kommer att kosta 100 miljoner kronor att bordlägga datalagringsdirektivet. 100 miljoner, mycket pengar? Men att införa direktivet kostar mångfalt mer. Idag har jag ett inlägg i Expressen om detta. Läs det där eller nedan.

Dyrare med datalagring än EU-böter
Expressen 2011-03-08
De senaste dagarna
har regeringen med Beatrice Ask i spetsen försökt hävda att kostnaden för att bordlägga datalagringsdirektivet i princip skulle ödelägga svensk brottsbekämpning. Senast i förra veckan hävdades att det sannolikt skulle röra sig om vitesbelopp om minst 100 miljoner kronor vilka skulle tas direkt från rättsväsendet.
Varifrån dessa siffror hämtats har aldrig redovisats.
Vänsterpartiet har låtit Rut, Riksdagens utredningstjänst, undersöka vad ett eventuellt vite skulle kunna uppgå till och slutsatserna är tydliga. Att göra beräkningar är i det närmaste helt omöjligt. Utredningstjänsten har också bland annat varit i kontakt med justitiedepartementet som bekräftar att det inte är möjligt att beräkna ett eventuellt vitesbelopp.
Vad som däremot är tydligt är att såväl igångsättningskostnaderna som driftskostnaderna för datalagring är betydligt högre än de belopp som hittills florerat i diskussionen om vite. Regeringen beräknar kostnaderna till 200 miljoner medan branschen snarare tror på 700 miljoner.
Kostnaden för att driva igenom en dåligt beredd lagstiftning, som dessutom innebär ett stort integritetsintrång, blir alltså mycket högre än att avslå eller bordlägga förslaget.
Det är dags att prata allvar om integritet och sluta föra människor bakom ljuset. Om ministern har siffror så bör de redovisas, det är det minsta svenska folket borde kräva av regeringen.

Jens Holm (V), riksdagsledamot


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Dyrare med datalagring än EU-böter”

 1. Profilbild för Markus "LAKE" Berglund

  Som en borgerlig kompis sa på Facebook:
  Det är jobbigt när en Vänsterpartist låter mycket vettigare än regeringen.

  Jag håller med honom. Väl skrivet!

  :-/

 2. Profilbild för jens
  jens

  Tack, Markus. I de här frågorna måste vi bygga ett brett samarbete mot övervakningssamhället.

 3. Profilbild för daniel
  daniel

  Jens, det här ämnet känns som att det har kommit i skymundan på senaste tiden. Finns det inte fler inom partiet som tycker att det här är en viktig fråga som vi kan göra något med? 🙁

 4. […] (alpha bravo charlie delta echo foxtrot golf hotel india juliet), Christopher Kullenberg, Fredrik, Jens Holm, Marcus Fridholm, Farmor Gun, Opassande Emma (alpha bravo), Oscar Swartz, RDJ, Lake (alpha bravo […]