Röstfiasko, vargar, djurpartiet

Det har varit några hektiska dagar. För några timmar sedan förlorade vi omröstningen om småviltsjakten med 156-157. Tyvärr kan jägare från hela Europa fortsätta att komma till de svenska fjällen att jaga, med förödande följder för djurlivet och de boende i området som följd. Jakten måste ske under ordnade former och regeringens totala liberalisering måste rivas upp. Det var vad det rödgröna förslaget gick ut på. Märkligt också att vi förlorar denna omröstning när vi rent tekniskt hade en majoritet: Vi rödgröna + SD. Men det krävs att alla är på plats då det gäller, och att alla röstar rätt. Så skedde tyvärr inte nu.

Igår hade vi en intensiv debatt om regeringens licensjakt på vargar. Ett utrotningshotat djur som regeringen påstår ska bli fler och livskraftigare genom att… just det döda djuren först, sedan inplantera nya. Förstås helt bakvänt, något som jag påpekade gång efter annan för miljöministern. Men han ville inte lyssna på det örat.

Idag har jag och Helena Leander (MP) visat Meat the Truth, en avslöjande film om köttindustrins klimateffekter (finns också som bok, där jag medverkar). Fantastiskt att så många – 60-70 pers – kunde komma och bra diskussioner efteråt. Filmen har gjorts av Pierson Foundation, ett organ kopplat till det holländska Djurpartiet. Djurpartiets grundare Marianne Thieme var också på plats (hon är också huvudpersonen i filmen). Även om jag inte tycker att vi behöver ett djurparti i Sverige var det fascinerande att höra henne berätta om partiet. Trots att de inte fick mer än 1.8 procent av rösterna i valen för knappt fyra år sedan (de har två mandat i holländska parlamentet) kan de med sin blotta existens vara med och sätta dagordningen i den nederländska debatten. Fascinerande som sagt. Och hoppfullt. I frågor som inte rör klimatet ligger de vänstern nära: mot Afghanistankriget, för en stor välfärdssektor, generös biståndspolitik m m. Kanske är Djurpartiet ett klassiskt liberalt parti av den gamla goda liberala traditionen?

Angående vargdebatten. Stort tack till alla som mejlat, twittrat och facebookat mig. Var länge sedan jag upplevde sådan stor respons av en politisk debatt. Fantastiskt. Hoppas det fortsätter så.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Röstfiasko, vargar, djurpartiet”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Djurens Rätt and Bloggvänstern, Jens. Jens said: Från jensholm.se: Röstfiasko, vargar, djurpartiet http://jensholm.se/2011/02/09/rostfiasko-vargar-djurpartiet/ […]