Parakvat, småviltsseger, Tunisien

Jag har just träffat Deolinda del Valle Carrizo och Francesco Puig Sadurni från Movimiento Nacional Campensino Indigena, Argentina. De varnade för den snabba utbredningen av monokulturer i hela Sydamerika. Produktion av soja för djurfoder i Sverige och Europa, snabbväxande träd för trämarknaden, boskapsuppfödning och plantager av sockerrör och annat som ska driva våra bilar. En röd tråd i denna produktion är: ett fåtal storägare som gör gigantiska vinster, intensiv kemikalieanvändning, skövling av regnskog och undanträngning av småbrukare/ursprungsbefolkning.

Detta är verkligen något vi måste sätta fokus på. Förvisso tycker jag att jag rätt länge har talat om länken mellan köttindustrin, foderproduktionen och miljöutarmning, klimatförändringar och sociala konflikter, men det måste göras ännu mer. Glädjande är därför att se inlägget idag av Latinamerikagrupperna, SNF, LRF m fl, mot det farliga bekämpningsmedlet parakvat. Parakvat är förbjudet i Sverige och nu senare också i EU. Men vi importerar stora mängder djurfoder, soja, som är odlade på plantager där parakvat och andra kemikalier används in stor utsträckning.

Vänsterpartiet har motionerat mot detta. Vi vill hjälpa länder i Sydamerika att införa stoppa användningen av parakvat. Vi vill ställa krav på importen av jordbruksvaror så att parakvat inte används.

En glädjande nyhet: Idag på miljöutskottet fick vi i oppositionen majoritet för att småviltsjakten i  fjällen måste begränsas. Idag har vilken EU-medborgare som helst, med tillgång till jaktlicens, rätt att jaga norra Sverige. Samer, lokalbefolkning och, förstås, djuren blir lidande av denna kommersialisering av jakten. I utskottet kräver vi att lagen ska ändras som till vad den var innan 2007, då borgarna öppnade upp jakten. Nu gäller det att vi får majoritet i riksdagen. Då kan vi sätta press på regeringen. Beslut inom några veckor.

Följer också nyheterna om Tunisien. Otroligt glädjande med en folklig revolt för demokrati och mänskliga rättigheter. Förhoppningsvis kan detta inspirera demokratiska krafter i andra länder. Men det är upprörande med polis och militärs repression mot de protesternade. Sverige och EU borde driva på för att man går till botten med repressionen och att den tidigare presidenten Ben Ali dras inför rätta (se också DN idag). Detta är något min kollega Jonas Sjöstedt har verkat för. Om några veckor ska jag till Algeriet. Vi får se hur det går där, det var eg där protesterna började.

Nu ska jag förbereda vargdebatt med Eskil Erlandsson. Det är frågestund i riksdagen, och jag är den från Vänsterpartiet som får ställa vår huvudfråga.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Parakvat, småviltsseger, Tunisien”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Bloggvänstern, Jens. Jens said: Från jensholm.se: Parakvat, småviltsseger, Tunisien http://jensholm.se/2011/01/20/parakvat-smaviltsseger-tunisien/ […]

 2. Profilbild för Gunnela Ståhle

  Hej Jens
  Jag tycker det var ganska ogeneröst att utlämna att LRF och den samlade näringen som skrev under debattartikeln krin Parakvat. Du som är engagerad av djurskydd. Fick du någon information om djurhanteringen i samband med transport och slakt i Argentina? Och så hoppas jag att Vänsterpartiet hjälper till med att stoppa förslaget från Christer Wretborn om ny djursmittlag, som skulle innebära att staten drar sig ur ansvaret för livsmedelsäkerhet och djurvälfärd. Kostnaderna vältras över på bönderna och gränserna öppnas för allvarliga djursjukdomar (allt för den fria rörligheten). Det kommer vara vi alla som drabbas av dyrare svenska livsmedel och äkad risk för salmonella och antibiotikaresistens

 3. Profilbild för jens
  jens

  Hej Gunnela,
  Ja, det var ogeneröst. Nu korrigerat.
  Ska kika på det andra du tar upp.
  mvh jens

 4. […] är många som på olika sätt försökt få stopp för det farliga bekämpningsmedlet parakvat. I Sverige är det förbjudet sedan början av 1980-talet. Och inte ens EU har lyckats häva det […]