Bildt, inse att Wikileaks vill hjälpa dig att börja tala sanning

Jag har ett debattinlägg idag på SvT om Wikiläckorna. Läs det där eller nedan.

Svt 2010-12-07
Carl Bildt, inse att Wikileaks vill hjälpa dig att börja tala sanning

För en vecka sedan skrev Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde på detta debattforum att Carl Bildt vände på problemet när han pekade ut Wikileaks som diplomatins problem. Jag kan bara hålla med. Enligt mitt sätt att se på saken borde det istället ha varit USA:s utrikespolitik som Carl Bildt pekade ut som ett problem för diplomatin.

Under veckan som gått har Wikileaks fortsatt släppa dokument som visat sig allt mer besvärande. Inte bara för amerikanska UD, utan minst lika mycket för regeringen Reinfeldt. I takt med att avslöjandena slagit ner i det svenska vintermörkret har det blivit allt tydligare varför Carl Bildt valde att peka ut Wikileaks som ”hänsynslösa” istället för den amerikanska administrationen.

Ett av många avslöjanden berättar bland annat om ett möte mellan å ena sidan justitieminister Beatrice Ask och Carl Bildts medarbetare å andra sidan amerikanska agenter. På mötet beslutades att ”det existerande hemliga samarbetet skulle fördjupas, men inte bli känt för riksdagen och svenska folket”.

Det är naturligtvis mycket allvarligt när en svensk justitieminister anklagas för att ha gått bakom ryggen på riksdagen. Inte heller kan det anses tillräckligt eller särskilt trovärdigt när samma minister förnekar att Sveriges regering känt till att USA:s ambassad spionerat på svenskar, samtidigt som allt tyder på att det sedan länge har funnits ett välorganiserat underrättelseutbyte mellan Sverige och USA på en nivå som ingen kände till.

Wikileaks har med sina avslöjande dokument ännu en gång gjort oss en tjänst. Än en gång har man krympt utrymmet för politiker och diplomater att säga en sak i det offentliga rummet och en helt annan bakom stängda dörrar. Genom den senaste veckans läckta dokument har Sverige fått en enastående chans att en gång för alla klargöra vad som verkligen hänt och inte hänt. I nuläget är det svårt för oss alla att analysera hur allvarliga anklagelserna i de läckta dokumenten faktiskt är och utan en vidare utredning förblir det närmast omöjligt. Men självklart måste vi reagera på uppgifter om hemliga överläggningarna mellan svenska regeringstjänstemän och amerikanska myndigheter och andra uppgifter som under veckan har framkommit.

Det har troligen inte heller undgått någon att riksdagens kontrollfunktioner och ansvarsutkrävande inte har fungerat. Inga av de uppgifter som nu avslöjats har framkommit genom riksdagens granskning. Av denna anledning menar jag att en anmälan till Konstitutionsutskottet inte är tillräcklig denna gång. Istället bör en oberoende sanningskommission tillsättas, med uppgift att i grunden utreda de uppgifter som nu förekommit om den svenska regeringens kontakter med främmande makt för att bland annat möjliggöra utlämnande av uppgifter om svenska medborgare. Sanningskommission ska även ha som uppgift att granska varför riksdagens kontrollfunktioner inte har fungerat och vilka åtgärder som måste vidtas för att detta inte upprepas i framtiden.

Genom att inrätta en sanningskommission kan alla kort läggas på bordet, något som inte minst den sittande regeringen borde ha intresse av.

Jens Holm (V)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Bildt, inse att Wikileaks vill hjälpa dig att börja tala sanning”

  1. Profilbild för fredrik

    BRA skrivet! 8)

  2. Profilbild för Camilla
    Camilla

    Bra att du tar ställning i den här frågan!
    Wikileaks verkar onekligen vara ett mycket känsligt ämne. Det är som en skräckthriller som pågår just nu! (man be´höver inte titta på en skräckfilm på bio)