Regeringens hemliga samarbete med USA

Statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask har tidigare hävdat att det inget har vetat om USAs ambassads övervakningsverksamhet i Sverige. Nu avslöjar Svt och flera andra medier (DN, SvD, AB, SR) att justitiedepartementet har samarbetat intimt med den amerikanska ambassaden i frågor som rört svenska medborgare.

Höga tjänstemän inom justitiedepartementet och UD har sett till att samarbetet skötts på ett informellt sätt och på så sätt har man kunnat undgå granskning från t ex oss i riksdagen. Det här är ett maktfullkomligt och helt grundlagsvidrigt agerande från regeringen. Jag har inte alla fakta på borden ännu (vem har det…), men så här får det helt enkelt inte gå till.

Jag frågade mig tidigare hur mycket Beatrice Ask har vetat om USAs övervakning. Frågan är än mer relevant nu. Och inte minst följdfrågan: Vem kommer att ta de politiska konsekvenserna av detta; att vår regering samarbetar med främmande makt i kartläggandet av svenskar. Det blir allt mer uppenbart att någon måste gå.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

11 svar till ”Regeringens hemliga samarbete med USA”

 1. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Är det inte på gränsen till statskupp när man gör något utanför riksdagens insyn? Om inte låter det oerhört på grånsen tycker jag………….

 2. Profilbild för Erik
  Erik

  Inte för att det kommer som någon nyhet att det går till såhär, men varför ha en demokrati om allt som är populärt sker i det öppna och allt som är opopulärt sker i det dolda informellt?

  Detta är landsföräderi och ska straffas med långa fängelsestraff, inte att bara bli sparkad från sitt jobb till ett annat liknande jobb!

  Tyvärr kommer inget hända och folk kommer bara känna ännu mer uppgivenhet.

 3. Profilbild för john olsson
  john olsson

  Regeringen gör helt rätt att samarbeta med USA som är och alltid varit vår vän och vår försäkring att få hjälp vid en eventuellt militär-attack av fientlig makt. Sverige har ju inte mycket försvar kvar längre och behöver egentligen gå med i NATO.

  Det är också i svenska folkets intresse att samarbeta med USA för att slippa risken att behöva begära visum för att besöka USA.

  Att svenska regeringen föredrog göra detta samarbete informellt är lätt förstå då svenska folket i årtionden blivt invaggad i en falsk trygghet och inte förstår sammanhanget.

 4. Profilbild för floodis
  floodis

  KU-anmälan?

 5. Profilbild för Erik
  Erik

  Varför inte samarbeta med Kina istället som med små korta steg går mot en demokrati till skillnad från USA och Sverige som tar stora steg mot att bli diktaturer. Personer som John Olsson ser till att det inte finns något hopp längre.

 6. Profilbild för Gunborg Nilsson
  Gunborg Nilsson

  Det är avskyvärt.Någon här tycker att det här är OK och att svenska folket ska sammarbeta med USA.Det är ju då lämpligt att det svenska folket åtminstone i så fall får en rimlig chans att själva veta om det.Och godkänna det.Till sista man. För egen del vill jag inte ha något sånt sammarbete.

 7. Profilbild för Bertil Wennergren

  ”Tyvärr kommer inget hända och folk kommer bara känna ännu mer uppgivenhet.”

  Inget kommer att hända, mycket riktigt, men det där med uppgivenhet gäller bara ett litet fåtal. De allra flesta kommer snällt att rösta på samma politiker nästa gång det är val. Problemet är på intet sätt våra politiker. Problemet är folket som har valt dem, och som fortsätter att välja dem. Svenskarna i gemen är fullt nöjda med sina politiker.

  Skandaler och kriser av det här slaget kommer och går. Efter ett par veckor har de allra flesta glömt alltihop, precis som de glömt alla andra avslöjanden som skett genom åren.

  ”Vad blir det kvar i plånboken?” Det är den enda politiska fråga som spelar någon roll. Hur påverkar Wikileaks-avslöjandena innehållet i Svenssons plånbok? Just det, inte alls.

 8. […] Sök « Regeringens hemliga samarbete med USA […]

 9. Profilbild för Holmén
  Holmén

  Märkligt tyst på de borgerliga ledarsidorna…

 10. Profilbild för Camilla
  Camilla

  Vidrigt! Kör hårt Jens, vi vill inte alls ha dolda samarbeten. Till botten med detta! Det är landsförräderi att samarbeta med främmande makt bakom ryggen på medborgarna.

 11. Profilbild för Per
  Per

  Se john olssons inlägg, det känns som att det är helt i linje med regeringens föraktfyllda synsätt på medborgarna. Att påstå att svenska folket ”inte förstår sammanhanget” är precis som regeringen har agerat.
  Att försvaret inte längre existerar kan vi tacka tomhylsan för, det fanns med i den dolda agendan, i planen att ta svenska ”krigsmakten”(tidigare försvarsmakten) mot NATO.
  Sverige behöver helt enkelt ärligt folk i regeringen, om inte lobbyismen har total kontroll så blir det nytt folk snart annars sker det till nästa val. Tyvärr är det långt dit.