IP: Samarbetet med USA

Jag har just skickat in en interpellation om regeringens samarbete med USAs ambassad. Vi kräver en sanningskommission, allt måste upp på bordet. Jag har noterat att andra riksdagsledamöter vill kalla justitieminister Beatrice Ask till utskottet. Det är också en bra åtgärd. Men jag tror inte att det räcker. Med en sanningskommission kan man förhöra enskilda tjänstemän under ed och samla in information på ett helt annat sätt än bara under ett utskottssammanträde.

Läs interpellationen här: IP Svenska regeringens samarbet med USA2010-12-06.

Nu blir det debatt med Beatrice Ask inom två veckor. Spännande…

Läs också: AB, AB2, DN


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”IP: Samarbetet med USA”

 1. Profilbild för fredrik

  Vadå spännande? Hon kommer att skylla ifrån sig, samt förmodligen kalla V för extremister. Det är hennes melodi. All fokus från henne, check, all fokus mot någon dimmig verklighet, check…

 2. […] 1, 2, 3, 4, 5, DN, 1, 2, 3, SvD, 1, Exp, 1, 2, 3, 4, Dagen, SVT, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SR, 1, Jinge, Jens Holm, ASD, Frasse, […]

 3. Profilbild för Marcus

  Carl Bildt satt i styrelsen för ett företag var inblandat i brott mot folkrätten. Sjöstedt försökte ställa Bildt till svars, men Bildt duckade och kom undan utan en skråma. Moderaterna kan göra som de vill. De är starkare nu än de någonsin varit, och ännu bättre blev det när Mona förklarade att socialdemokraterna nu är ett borgerligt parti. Bra att du försöker, men jag tror inte någon har mycket till hopp om att regeringen på något sätt kommer tvingas ta ansvar för detta. Det känns rätt hopplöst.

 4. Profilbild för Stefan
  Stefan

  Bra initiativ!

  Skulle gärna läsa det, men har inte råd med en Microsoft Word-licens. Om du la ut en pdf så skulle jag kunna läsa det.

  Läs mer här:
  http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html

 5. Profilbild för jens
  jens

  Stefan,
  Du har en stor poäng. På riksdagens knäppa datorer går det itne att göra pdf. Så tillsvidare, läs IPn nedan.

  Under de senaste veckorna har uppgifter framkommit om att USA genom sin ambassad övervakat och registrerat svenska medborgare. I samband med detta har också påstående om samarbete mellan ambassaden och svenska myndigheter framkommit. Ambassadtjänstemän har också gjort gällande att den svenska regeringen varit informerad om övervakningen och att man haft samtycke för verksamheten.
  Under processen har företrädare för den svenska regeringen, däribland Beatrice Ask och Carl Bildt, konsekvent förnekat att ett sådant samarbete förekommit.
  Under söndagen publicerades ett antal nya uppgifter som har sin grund i olika dokument som offentliggjorts genom Wikileaks. De uppgifter som framkommer i dokumenten visar att högt uppsatta tjänstemän fört långtgående diskussioner om hur mycket information man kan lämna ut utan att informera den svenska riksdagen. Det framgår också att man är beredd att vidta långtgående åtgärder för att gå USA tillmötes i sin stävan efter att registrera och kontrollera svenska medborgare på svensk mark.
  I kommentarer i programmet säger experter att agerandet är mycket tveksamt konstitutionellt. Att regeringsföreträdare eller tjänstemän från regeringskansliet för denna typ av diskussioner med främmande makt är inte bara olämpligt utan eventuellt också olagligt.
  Mina frågor till ministern är:
  1, Avser regeringen vidta åtgärder för att se till att riksdagen blir informerad om de kontakter som förekommit med USA i fråga om informationsutlämnande om svenska medborgare?
  2. Avser regeringen att tillsätta en sanningskommission som får till uppgift att gå till botten med de uppgifter som förekommer i fråga om den svenska regeringens kontakter med främmande makt för att möjliggöra utlämnande av uppgifter om svenska medborgare?

  ………………………………………

  Jens Holm (V)