Låt våra samtal förbli privata

Läs gärna mitt debattinlägg i dagens Expressen om datalagringsdirektivet. Idag kl 13.00 debatterar jag mot justitieminister Beatrice Ask.

Låt våra samtal förbli privata
Expressen 2010-11-23
Vem vet var du befann sig igår? Din mobiltelefonoperatör vet det, och regeringen har precis föreslagit att operatörerna ska vara tvungna att bygga stora databaser över det. De ska också vara tvungna att hålla reda på vem du har epostat, och hur du brukar surfa på nätet. Är det rimligt att staten skaffar sig sådana register?

Den borgerliga regeringen har plötsligt fått bråttom att genomföra EUs datalagringsdirektiv. Redan i juli nästa år hoppas justitieminister Beatrice Ask att våra samtal och Internetsurfing kan börja registreras. Det är oacceptabelt. Därför har jag idag en debatt i riksdagen med henne.

Det här innebär en helt annan sorts övervakning än den som domstolar idag kan besluta om, och som är riktade specifikt mot personer som misstänks för brott. Precis som i FRA-frågan handlar det här om huruvida vi vill ha en övervakningsstat eller inte.

Sannolikt bryter datalagringsdirektivet mot artikel 8 i Europakonventionen, som ger oss en rätt till personlig korrespondens. Regeringen borde istället, med hänvisning till den ha vägrat att införa direktivet i svensk lag.

Vi i Vänsterpartiet vill istället ha en lag om allmän kommunikationshemlighet. Brevhemligheten ska vara utgångspunkten – inte tanken att staten ska ha insyn i allt.

Jens Holm, riksdagsledamot Vänsterpartiet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Låt våra samtal förbli privata”

  1. Profilbild för fredrik

    Det (o)lustiga är att man som västerpartist ofta får höra att man är för den stora hemska staten. Här är det alltså alliansen som inte klarar av att dölja sitt rätta jag. Igen.