Vad vet regeringen om USAs övervakning?

USAs övervakning av svenska medborgare är extremt upprörande (DN, AB, Expr). Kanske är det inte så förvånande. När jag först hörde nyheten om att det skett i Norge tänkte jag; det är väl ungefär vad man kan vänta sig när man är Natoansluten. Nu har exakt samma sak skett i Sverige. Även om vi inte vet omfattningen ännu är det uppenbart att USA via sin ambassad i Stockholm med hjälp av den s k Suveillance Detection Unit har byggt upp register över misshagliga personer (vad det därför säkerhetspersonalen stoppade mig på flygplatsen i Newark ett par dar efter 11/11 2001, man börjar ju undra…). Enligt en f d anställd på USAs ambassad har man kartlagt i princip varenda demonstration som ägt rum i Stockholm under många års tid. Fredsdemonstrationer, 1 maj, Pride, ja allt!

Vad som är minst lika upprörande är att justitieminister Beatrice Ask påstår att hon inte haft en susning om detta. Precis som Göran Gredier skriver i Dala-Demokraten är hennes överslätande ton i det hela skäl till att känna rätt stor oro och ilska. Borde vår justitieminister inte stå upp för sina medborgare.

Säpo säger också att de inget vetat. Sådan här verksamhet kan knappast ske utan att säkerhetspolisen är informerad, eller åtminstone får reda på det förr eller senare. Och är Säpo informerad har justitieministern också de uppgifterna.

Om justitieministern har känt till spaningsverksamheten, då innebär det att hon ljuger svenska folket rätt upp i ansiktet. Då har jag svårt att se att hon kan sitta kvar.Är det så att varken Säpo eller justitieministern verkligen har vetat något om USAs snokande då har vi en extremt inkompetent säkerhetspolis och justitiedepartement. Hur kan sånt här få ske mitt framför ögonen på dom?

 Idag KU-anmäler Vänsterpartiet regeringen för detta. Förr eller senare kanske sanningen hinner ifatt de ansvariga.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Vad vet regeringen om USAs övervakning?”

 1. Profilbild för Johannah
  Johannah

  Om Ask ljuger om uppgifterna kan hon väl inte sitta kvar?

 2. Profilbild för G
  G

  Den svenska aningslösheten och drömmen om Bullerbyn, där alla är snälla och hjälpsamma mot varandra får sig ännu en smäll. Ursäka mig, men är det någon som tror att det bara är USA som i Sverige – och på andra ställen i världen – bedriver bevakning utanför sin ambassad?? Vad tror vi t ex att man gör på Iraks, Irans, Israels, Kinas ambassader i Stockholm?

  Det är klart att dom också spanar på medborgare här! Men om man frågar dem kommer de naturligtvis att svara nåpt i stil med ”Vi kommenterar aldrig våra säkerhetsarrangemang”. Heder alltså åt amerikanerna som åtminstone öppet deklarerar att dom bedriver spaning.

  Man kan också fråga sig hur Sverige gör i länder där det kan finnas visst hot mot kungariket. T ex i Pakistan eller Indien eller Iran eller andra liknande platser. Det vore förstås otroligt naivt att tro att det inte finns säkerhetsarrangemang där som också innefattar spaning.

  Men ännu ett bottenbetyg åt det svenska Säpo. Av allt att döma. Det är klart att Säpo har vetat om allt det här i åratal – men om de inte har informerat regeringen om det undrar man hur det står till med rikets säkerhet. det ska bli intressant att höra fortsättningen på denna följetong.

  Men jag hoppas också att svenska journalister kan lyfta blicken från det som nu händer kring den amerikanska ambassaden i Sthlm och ta ett större grepp om frågan. Det handlar verkligen inte bara om USA i Sverige. Men det tar kanske litet tid innan vi kommer dit…

 3. Profilbild för Erik Bertelsen

  Luk den amerikanske ambassade

  Den seneste VKO skandale med hensyn til, at en særlig efterretningsenhed ved den amerikanske ambassade i København har overvåget borgere der har bevæget sig forbi ambassaden i deres private ærinder, viser den utrolige magt USA, stadig har.

  Og særligt her i landet, bl.a. da VKO justitsminister Lars Barfoed nægter, at undersøge hvad der ligner fuldkommen en eksplicit overtrædelse af dansk lovgivning. Danskere, muligvis andre udenlandske statsborgere fra andre NATO lande, har udspioneret, overvåget og forfulgt per automobil personer de har ”fundet mistænkelige”.

  Hvilket er klart ulovligt da dette bl.a. har fundet sted i en efterretningsmæssig sammenhæng med henblik på videregivelse til en fremmed magt, læs USA. Det må juridisk, betragtes som en skærpende omstændighed, at de tidligere har været ansatte i det danske politi, og derfor burde være bekendt med den danske straffelovgivning. De må da være hjemfaldne til, at blive varetægts-fængslet og sigtet for ulovlig agentvirksomhed og formentlig få en frihedsstraf herfor.

  Hvis man i Det Hvide Hus og det amerikanske lederskab frygter så meget for ambassadernes sikkerhed, så er der kun et alternativ og det er, at lukke dem. Hertil kommer den måde som det er lykkedes USA mv., at manipulere det danske og mange andre lande på. Derudover også de øvrige nordiske lande, og sandsynligheden taler for, at der er SIMAS organisationer ved alle amerikanske ambassader over hele verden. Som dag ud og dag ind, i ellers ”venligsindede lande” indsamler oplysninger om disse landes borgere, og som alt tyder på, med de pågældende regeringers hemmelige accept.

  Hermed en opfordring til udenrigsminister Hillary Clinton og den amerikanske ambassadør i Danmark, Laurie S. Fulton, som i øvrigt er cand. jur. og advokat. Inden hun kom ind i politik var hun partner i en større USA advokatvirksomhed: Williams & Connolly LLP, Washington, D.C., hjemmeside kan ses her: http://www.wc.com/news-2213.html, luk den amerikanske ambassade i København. Vi er trætte af jer, I har overskredet alle skrevne og uskrevne regler for anstændig opførsel.

  Laurie S. Fulton beskrives af de amerikanske medier som en ”stjerneadvokat”, derfor er det meget mærkeligt at en sådan, der i øvrigt har praktiseret i USA’s hovedstad, ikke fatter, at man ikke skal overtræde værtslandets lovgivning og misbruge dets gæstfrihed.

 4. Profilbild för jens
  jens

  Erik. Tack för intressant info. Den kan vi ha användning av.

 5. […] Jag frågade mig tidigare hur mycket Beatrice Ask har vetat om USAs övervakning. Frågan är än mer relevant nu. Och inte minst följdfrågan: Vem kommer att ta de politiska konsekvenserna av detta; att vår regering samarbetar med främmande makt i kartläggandet av svenskar. Det blir allt mer uppenbart att någon måste gå. […]

 6. […] avslöjas hur CIA agerar långt utanför vad lagen tillåter i Sverige (i höstas avslöjades hur USA-ambassaden spanade på enskilda svenskar). Den här gången har agenter utan tillåtelse […]