Förbjud uranbrytning

Läs gärna min Jonas Sjöstedts och Kent Perssons debattartikel i gårdagens Norran. Med den borgerliga regeringen vid makten ökar risken för miljöfarlig uranbrytning. Dags att mobilisera. Ett första steg kan vara att se till att så många riksdagsledamöter som möjligt röstar för vår motion om detta. Läs debattartikeln nedan eller hos Norran.

Förbjud uranbrytning
Norran 2010-11-07
De borgerliga partierna har svängt i sin inställning till miljöfarlig uranbrytning. Dagens lagstiftning utgör inte en tillräckligt stark garanti mot uranbrytning i Sverige. Därför vill Vänsterpartiet i en ny riksdagsmotion att uranbrytning förbjuds i lagstiftningen.

Uranbrytning syftar till att ta fram bränsle till kärnkraftverk. Den kräver att man gör mycket stora dagbrott som ger svåra skador i naturen. Verksamheten ger upphov till radioaktivt avfall som pumpas ut i dammar vid gruvan och som förblir radioaktivt under oöverskådlig tid. Radioaktiva föroreningar kan nå vatten och luft med allvarliga hälsorisker som följd.

Det har länge funnits en enighet i svensk politik om att uranbrytning är något som man inte vill ha i Sverige. Men nu har det skett en omsvängning i frågan. Den borgerliga riksdagsmajoriteten har beslutat att öppna upp för byggandet av tio nya kärnkraftreaktorer i Sverige. Dagens kärnkraftverk kan bytas ut mot dubbelt så stora anläggningar som kräver dubbelt så mycket uran. I september 2009 sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att han inte vill utesluta uranbrytning i Sverige (SR Ekot 28 september 2009). Han tycker att uranbrytning vore en logisk konsekvens av att kärnkraften kommer att behållas längre i Sverige än vad som var planerat från början. Folkpartiets partiledare Jan Björklund sa vid en partiledarutfrågning att han vill se svensk uranbrytning (SVT 29 augusti 2010).

Enligt Svenska Naturskyddsföreningens undersökning om hur partiernas riksdagskandidater ställer sig till ett förbud mot uranbrytning (september 2010) är majoriteten av de borgerliga partierna mot ett uranförbud. Ingen moderat eller folkpartist stödjer ett uranförbud. Endast en tredjedel av centerpartisterna och 13 procent av kristdemokraterna är för ett förbud mot uranbrytning. Bland de rödgröna partierna är en klar majoritet för ett förbud. Vi kommer aldrig att tillåta uranbrytning i Sverige och vi vill avveckla kärnkraften i den takt vi får fram ny förnybar energi och energieffektiviserar.

Den svenska lagstiftningen förbjuder inte uranbrytning i dag. Om en kommun tillstyrker en ansökan om uranbrytning är det upp till regeringen att godkänna den. En kommun med borgerlig majoritet kan mycket väl tänkas tillstyrka en ansökan om uranbrytning.

Under alliansens tid vid regeringsmakten har antalet tillstånd för uranprospekteringar ökat kraftigt. Det är bara en tidsfråga innan en ansökan om uranbrytning hamnar på regeringens bord. Ifall Sverige börjar bryta uran kan vi tvingas leverera uran till Europas gemensamma bränsleförsörjningsbyrå.

Vi vill förhindra uranbrytning i Sverige och föreslår i en ny riksdagsmotion att uranbrytning förbjuds i lagstiftningen. För att stärka det lokala inflytandet föreslår vi också att det införs ett kommunalt veto mot uranprospektering. Vi uppmanar alla miljöengagerade riksdagspolitiker att rösta för motionen så att vi slipper miljöfarlig uranbrytning i vårt land.

Kent Persson (V)

riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Jens Holm (V)

riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson

Jonas Sjöstedt (V)

riksdagsledamot i EU-nämnden, trafikutskottet och utrikesutskottet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Förbjud uranbrytning”

 1. Profilbild för gunilla jönsson
  gunilla jönsson

  Äntligen, det är dags att stoppa jakten på uran som pågår i flera fjällkommuner i Västerbotten, som som skapat stor oro och vi ser det som ett hot mot vår unika natur och för samernas fortsatta existens, en hel kulurur hotas att gå under.

 2. Profilbild för Klas2k

  Hej.
  Jag kan förstå vissa kommuners reaktion på gruvbrytning i olika områden.
  Det finns verkligen skäl att ta sådana saker på allvar då en gruva, med bearbetningsanläggning, kan riva stora hål i landskapet.

  Det jag undrar är varför just uranbrytning är måltavlan – det torde gälla alla former av gruvbrytning med tanke på att man i princip får upp samma saker, men ngt högre halter av det ena eller det andra !!?
  Jag skulle vilja se nappatag när det gäller gruvor i allmänhet, inte förbud förstås, men rejäla krav på miljövänlighet och uppföljningar med vitan och till slut tvångsnedstängning om det inte sköts…

  /K