Bakåt eller framåt för klimatet

Går du fortfarande och funderar på hur du ska rösta. Håll med om att vi behöver bevara den här planeten även till våra barnbarn. Bra. Då får du fem glasklara exempel på hur tydlig skillnaden är mellan de rödgröna och de borgerliga.

1. De borgerliga gör tåget dyrare, men låter långtradarnas utsläpp fortsätta att öka. Vi rödgröna gör tvärt om, låter långtradarna betala kilometerskatt och investerar intäkterna i järnvägstrafiken.

2. Den största kollektivtrafiksatsningen någonsin får man vid en rödgrön valseger. Några exempel: Billigare SL-kort, enhetstaxa i Stockholm, fler tvärförbindelser, stora järnvägsinvesteringar och höghastighetståg på vissa sträckor. Med de borgerliga får vi mer motorvägar.

3. De borgerliga vill inte låta våra kommuner och landsting vara föregångare i miljöarbetet. Vi rödgröna säger, precis som Kommun- och landstingsförbundets ordförande Anders Knape (som för övrigt är moderat), att det behövs ett klimatinvesteringsprogram. Därför inför vi ett klimatinvesteringsprogram varifrån våra kommuner kan söka pengar för lokala klimatinvesteringar. Då kan de bygga ut biogasen, satsa på energieffektivisering, göra klimatrenoveringar och bygga ut cykelvägarna.

4. Förnybar revolution. De borgerliga är överens om att bygga tio nya kärnkraftsreaktorer.  Det kommer kosta hundratals miljarder (!) kronor. Vi rödgröna investerar alla dessa pengar istället i den energi som har framtiden för sig, det förnybara. Sol, vind och bioenergi, bara för att nämna tre exempel.

5. En rättvis klimatröst i världen. Håll med om att tanken om att ha Mona Sahlin vid de globala klimatförhandlingarna, flankerad av Sveriges förste klimatminister är en kittlande tanke… När de borgerliga sänkte Köpenhamnskonferensen och lade skulden på de fattiga länderna, bygger vi en allians för klimaträttvisa. En röst på de rödgröna gör att Sverige återigen kan stå upp för rättvisa och verkliga utsläppsminskningar.

Tvekar du fortfarande? Nej, kunde väl tänka mig det. Men har du någon annan som behöver ytterligare argument. Be dem läsa vad Naturskyddsföreningen skriver om den borgerliga regeringens miljöpolitik: För första gången går miljöarbetet bakåt.

Bakåt, eller framåt för planeten. Du väljer!


Publicerat

i

av

Kommentarer

6 svar till ”Bakåt eller framåt för klimatet”

 1. Profilbild för Henrik
  Henrik

  Den energiöverenskommelse som regeringen träffade innebär att inga statliga pengar kommer att gå till ny kärnkraft. Hur ska ni i så fall kunna använda dessa ”hundratals miljarder (!) kronor”, som ju är industrins pengar i så fall? Är de en ny chockbeskattning av näringslivet som ni mörkar?

  När det gäller SNF:s granskning är det uppenbart att det är ett falsarium. Naturskyddsföreningen vilseleder statistik och vägrar att korrigera felaktiga pressmeddelanden:

  http://albinringbroman.blogspot.com/2010/09/sa-blaste-naturskyddsforeningen-tt.html

  Naturskyddsföreningen har förvandlats till en partipolitisk organisation.

 2. Profilbild för jens
  jens

  Men Henrik, statliga Vattenfall har sagt att man är beredd att lägga pengar på nya reaktorer om de får. Det är statliga pengar. Dessutom vill vi ju att de privata energibolagen ska investera i det förnybara inte i en radioaktiv återvändsgränd.
  Staten står ju alltid med ansvaret, inte minst ekonomiskt. Borgarnas energiöverenskommelse innebär att energibolagen bildar dotterbolag för att kringgå sitt ansvar vid händelse av haveri el andra problem.

 3. Profilbild för Emma

  Jag komer lägga min röst på dig och Västern 🙂 Jag kommer alltså kryssa i dig på peronvalet 🙂 Gillar starkt din vilja att låta djuren få en syl i vädret 🙂

 4. Profilbild för Henrik
  Henrik

  Inga statliga pengar ska gå till ny kärnkraft, oavsett hur Vattenfall förändrar sin koncernbildning.

 5. Profilbild för stefan
  stefan

  Sluta upp med ensidig bestraffning av svenskt näringsliv. Ni är fan dumma i huvudet. Om ni får makten kommer ni inte göra ett dugg åt att kommunala skolor etc köper billigare utländsk mat som producerats under mkt mkt värre omständigheter än sveriges bönder gör.

 6. […] Alliansfritt, Jerker Nilsson, Emil Broberg, Ali Esbati, Jens Holm, Jinge, Jonas […]