V bäst på bistånd

Diakonia har frågat ut partiledarna kring deras politik om internationellt utvecklingssamararbete. Glädjande nog hamnar Vänsterpartiet i topp, vi delar biståndsorganisationens lösningar på alla områden och får 15 av 15 möjliga gröna gubbar.

Diakonia skriver: ”Trots svårighet att mäta måste vi lyfta fram Lars Ohly (V) som på alla punkter delar vår problembild och våra förslag.” Näst därefter kommer Maria Wetterstrand (MP) och Maud Olofsson (C).

Diakonias granskning rör vad partierna vill göra med biståndet och det framtida utvecklingssamarbetet. Det är fint att Maud Olofsson också visar god vilja, men tyvärr har hennes regering använd sin tid till att urholka biståndet.

Det går däremot inte lika bra för Fredrik Reinfeldt (M) i Diakonias granskning. Endast fem gröna gubbar av 15 möjliga. Det är samma gamla moderater som alltid…

Några av de internationella frågor Vänsterpartiet prioriterar är:

* Biståndet ska vara minst 1 procent av BNI.
* Klimatarbetet ska bedrivas med nya pengar (inte tas från den ordinarie biståndsbudgeten, som regeringen gör).
* Vi vill hitta nya finansieringskällor för klimatarbetet, t ex avgifter på flyg och ta intäkterna från handeln med utsläppsrätter.
* Klimatpengarna ska hanteras av FN, inte av Världsbanken.
* Vi är motståndare till vapenexport. Den borgerliga regeringen har fördubblat vapenexporten och till och med inrättat en vapenexportmyndighet.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”V bäst på bistånd”

  1. […] bloggar:  Ali Esbati, Thaher Pelaseyed, Jinge, Jens Holm, Jonas […]