Ställ om Stockholm

Idag har jag och Ann-Margarethe Livh, oppositionsråd i Stockholms stad lanserat Slipp 850 000 ton från dina axlar – Tio steg mot ett bättre klimat i Stockholm. Det är vårt handlingsprogram för hur vi vill ställa om Stockholm till en hållbarare stad.

Det är ett offensivt och rätt nydanande dokument om jag får säga det själv. För första gången har vi försökt räkna ut hur stora våra utsläppsminskningar faktiskt blir i ton. Vi har kommit fram till att om Vänsterpartiet får bestämma i Stockholm har vi möjlighet att minska utsläppen med 850 000 ton koldioxidekvivalenter de kommande åren (Stockholms stads utsläpp är idag knappt 3 miljoner ton). Det innebär att vi är mer än fyra gånger mer klimatambitiösa än den borgerliga majoriteten, som vill minska med endast 185 000 ton.

Det som kanske känns mest nydanande är nog förslaget om ett Vegetariskt Stockholm, där vi vill satsa på vegetariska måndagar, vegofestival, mer vego i upphandlingen och en total minskning av köttkonsumtionen med20 procent. Men gärna en ökning av det som är bra för hälsan och klimatet, frukt och grönt.

Läs hela rapporten här: Klimatprogram Stockholm

Våra tio steg mot ett bättre klimat i Stockholm
och minskningen i ton CO2e

1. Bioeldad fjärrvärme   410 000 ton
2. Kommunalt biobränslevärmeverk   (täcks av ovan)
3. Energieffektivisera miljonprogrammet 10 000 ton
4. Vegetariskt Stockholm   152 000 ton
5. Bilfri innerstad   115 000 ton
6. Gigantiskt kollektivtrafiksatsning 130 000 ton
7. Stockholm – cykelstaden 13 000 ton
8. Minska avfallet 8 000 ton
9. Ekostad Bromma 12 500 ton
10. Gränslös koldioxid

Summa: 850 000 ton CO2e


Publicerat

i

av

Kommentarer

5 svar till ”Ställ om Stockholm”

 1. […] av de här förslagen finns för övrigt med i vår Stockholmsklimatrapport som vi presenterade […]

 2. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Grymma förslag. Ni får min röst!

 3. Profilbild för Maria
  Maria

  På tiden! Tack för detta!!! Särskilt för den vegetariska riktningen.
  Två miljöexperter vid Världsbanken, RObert GOodland och Jeff Anhang, publicerade för ett tag sedan nya siffror om köttets inverkan på klimatet. Och konstaterar att köttproduktionen i alla dess led står för MINST 51% av alla utsläpp av växthusgaser. Och att det absolut snabbaste och effektivaste sättet att snabbt minska utsläppen och redan befintliga halter (eftersom metanoch dikväveoxid bryts ner mycket snabare än CO2) förstås är att vi alla, så snart som möjligt BLIR VEGETARIANER. Med början här i väst.
  Ni har min röst och största möjliga stöd!

 4. Profilbild för Micke
  Micke

  Underbart med bilfri stad! Ni är ju bättre på miljö än MP. Jag byter parti 🙂

 5. […] har tidigare lagt fram ett konkret program – Slipp 850 000 ton från dina axlar – på hur vi ska kunna minska utsläppen med drygt 800 000 ton här i Stockholm. Det är lika […]