Reformera klimatpanelen

Den oberoende granskningen av FNs klimatpanel, IPCC, har idag offentliggjorts. Rapporten kräver en omorganisering av klimatpanelen. Även om jag tycker att man ställer väl hårda vetenskapliga krav på IPCC är det rätt att reformera organisationen.

Men om man verkligen vill öppna upp det internationella klimatarbetet borde man införa en permanent parlamentarisk församling kopplad till klimatkonventionen, under vilken IPCC arbetar. I denna församling skulle exempelvis nationella parlamentariker vara medlemmar och sammanträda regelbundet för att fatta beslut om viktiga klimatfrågor. Om någon tycker att detta ser ut som de första stapplande stegen mot ett världsparlament så säger jag OK, det låter finfint. Ett världsparlament är nämligen vad vi behöver för att kunna hantera de verkligt stora överlevnadsfrågorna som klimatförändringarna är.

Med en permanent parlamentarisk församling skulle man öka insynen, stärka förtroendet och förhoppningsvis öka kunskapen av det internationella klimatarbetet. När hamnar vi där? Inte vet jag, men så vitt jag vet har ännu ingen rest frågan ens.

En reaktion på ”Reformera klimatpanelen

  1. Ping: Tydliga besked från de rödgröna om jobb välfärd och klimatinvesteringar « Jöran Fagerlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s