Skyll inte på konsumenterna

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) skriver i Aftonbladet kritiskt om pälsindustrin. Bra med någon borgerlig politiker som engagerar sig för djuren, för en gångs skull. Ohlsson hoppas att konsumenterna ska agera så att det blir ett stopp mot pälsdjursuppfödningen.

Det är en välvillig ansats, men tyvärr skorrar den falskt. 2006 fanns ett förslag om att förbjuda pälsdjursuppfödning. S, V och MP var för. Birgitta Ohlssons parti och de andra borgerliga kollegerna röstade ned förslaget. Varför? Här hade man ju chansen att stoppa pälsindustrin.

Ohlssons uppmaning till konsumenterna är vidare ett slag i luften. Merparten av skinnen från den svenska pälsindustrin exporteras ju till Kina. Vad menar Ohlsson? Ska vi alla åka till Beijing och protestera mot päls? Även om jag är den förste att haka på, är det knappast ett seriöst förslag.

Dessutom, hade konsumenterna fått bestämma hade pälsindustrin varit stoppad för länge sedan. En klar majoritet vill ju ha ett förbud, det har återigen en undersökning visat. Ändå får vi inget stopp. Varför? Jo, vi har en borgerlig regering som sviker djuren gång på gång.

Ohlsson hänvisar också till EU-kommissionens översyn av djurskyddet i Europa. Det är inte första gången det sker. Kommissionen brukar se över djurskyddet vartannat år. 2006 var jag ansvarig för EU-parlamentets rapport om kommissionens djuröversyn. Trots flera progressiva förslag hände inget.

Att hänvisa till konsumenter i Kina eller en ambitionslös EU-kommission är att lura svenskarna.

Ohlsson ska ha respekt för hennes engagemang för djuren. Jag sträcker ut min hand och är beredd att samarbeta över partigränserna. Jag har därför en konkret fråga till Birgitta Ohlsson: Är du denna gång beredd att rösta för ett förbud mot pälsdjursuppfödning?

Läs min och Lars Ohlys debattartikel om päls.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Skyll inte på konsumenterna”

 1. Profilbild för Pierre
  Pierre

  Du får min röst!

  Vanligtvis betecknar jag mig som socialkonservativ (och tycker att civilsamhället [familjen, föreningar, organisationer, företag] bör bära ett större [hjärligt] ansvar för det gemensamma]. Jag brukar rösta på KD och förespråkar en liten stat (och tror att vi har ett spontan känsla för omsorg).

  Dock tycks det bland liberaler och konservativa finnas en naiv syn angående djurhantering. Det saknas ett kvalificerat tänkande om djur hos borgarpöbeln (som jag själv tillhör). Det är tragiskt (de borde läsa Martha Nussbaum). Svd:s ledarsida, särskilt dess vikarier, illusterar detta. Ingen tycks ha läst Singers ’Djurens frigörelse’, istället viftar de aningslöst och instrumentellt i köttindustrins intressen. Knasbollar!

  Varför kommer jag då, som kallar mig markandsliberal rösta på V? Jo, jag har följt ditt arbete, och även om vi inte är överens i alla frågor, sympatiserar jag starkt med ditt arbete för djurrätt. Detta prioriterar jag före andra frågor. Dumliberalerna kanske vaknar till slut, min röst på dig är strategisk: att stödja den kanske viktigaste politiska frågan bidrar förhoppningsvis till att saken får en mer framskjutande plats på agendan, jag diskuterar saken öppet. Ty när man ställs inför frågan om vad grunden för att utnyttja individer i medicinska försök eller i instrumentell djuruppfödning, så bör man kunna svara på i fall den skall baseras på skäl vilka grundas på:

  1. Genetik (art, ras).

  2. Intelligens (en fullvuxen schimpans är smartare än en mänsklig bebis).

  3. Att kunna känna smärta (forskning tyder på stark korrelation mellan olika djurarter och människa).

  De flesta värdekonservativa och marknadsliberala personer/personer/vänner/bekanta förmår inte att besvara frågan på ett adekvat sätt.

  Ok, I’m in.

 2. Profilbild för Daniel Eriksson

  Du har definitivt min röst i den här frågan. De rödgröna vinner med hästlängder i djurrätt.

  Men, som jag fattar det, röstade Ohlsson nej till 2006/07:MJU3, vilket väl innebär att hon inte röstade ned förslaget? Så tolkar jag den här sidan: .

 3. Profilbild för jens
  jens

  Pierre, tack för stöd. Det värmner.

  Daniel, vaket. Det kan nog stämma. Har nu korrigerat och ska dubbelkolla för säkerhets skull. Hade du en länk?