De borgerliga skar ned på djurkontrollerna

Jordbruksminister Eskil Erlandsson lovar idag mer pengar till djurskyddskontroller (AB1, AB2. Det är verkligen ett agerande under galgen (om uttrycket tillåts). För det är ju under Eskil Erlandsson period som jordbruksminister som antalet djurkontroller har halverats, från 23 120 år 2006 till 12 731 för 2009. Se statistiken nedan från jordbruksverket.

Minskande antal djurkontroller 2006-2009

Varför har djurkontrollerna rasat under det borgerliga styret? Jag har skrivit om det tidigare. Eskil Erlandsson gjorde en stor omorganisering utan att skjuta till tillräckliga resurser. De pengar som fördelades delades ut i enlighet med invånarantalet och inte hur många djur som fanns i området. Erlandsson tog också bort inspektörernas möjlighet till avgiftsfinansiering, d v s att de kunde ta ut en avgift för varje inspektion. Resultatet blev kraftiga försämringar från ett redan tidigare illa fungerande system.

Dessutom lade han ned Djurskyddsmyndigheten. En unik myndighet för djuren, med ett samlat ansvar för att djuren skulle få det bättre. Fråga hur många djurskyddsinspektörer som har tyckt att de borgerligas åtgärder har varit till gagn för djuren. Kan nån hitta en endaste enda…

Nu ska Erlandsson anslå nya pengar. Han vägrar berätta hur mycket. Han vill ha nya utredningar, trots att frågan redan har utretts flera gånger.

Hade det inte varit enklare om de borgerliga bara röstade för pälsdjursstoppet 2006 istället? Erlandsson borde föreslå ett pälsförbud, annars får han ta konsekvenserna och avgå. Idag, eller på valdagen.

Läs gärna mitt öppna brev till Erlandsson på Sourze.
Läs Djurrättsalliansens debattartikel i Aftonbladet idag


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”De borgerliga skar ned på djurkontrollerna”

 1. Profilbild för Valfakta

  Du har rätt i att antalet kontroller halverats. Men halveringen skedde från 2008 till 2009. Varför det?

  En förklaring är säkert omorganisation och budgeterade medel. Men en annan är troligen att när länstyrelsena tog över fokuserade man på att avsluta gamla ärenden snarare än göra nya inspektioner. Se Vetrinärmagasinet om detta:

  http://www.veterinarmagazinet.se/antalet-djurskyddskontroller-har-halverats-1040419

  Det finns även annan statistik än antalet kontroller. Tex antal förelägganden förbud och omhändertaganden. Dessa har ökat under Alliansens tid. Se Valfakta ang detta.

  http://valfakta.blogspot.com/2010/08/djurskyddet-ej-batre-med-rodgrona.html

 2. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Ja, ännu ett skäl till att rösta på V.

 3. Profilbild för jens
  jens

  Hej
  Tack för kommentar.

  Men om det skulle vara på det sättet är det ju ännu mer anmärkningsvärt; att man bara släpper djurskyddskontrollen vind för våg ett år. Vilken politiker kan tillåta att det blir så?

  Även andra instanser har talat för att antalet kontrollanter har blivit väsentligt mycket färre. Västra Götalands län har gått från 32 inspektörer till i år 22, Kalmar från 12 till 6, Jönköping från 11 till 5 och Skåne 22 till 16.

  Se: http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Pressrum/nyheter/2009/2009-08-21.htm

 4. Profilbild för Nadja
  Nadja

  Heja heja Jens!

  Kan inte du ta upp vart du ställer dig i frågor kring dessa ”kamphundsförbud” som är på tapeten!

  Vi måste få ett stopp på dessa okunniga personer som sätter upp en massa lagar utan grund!
  Problemet sitter inte i hundarna!

 5. Profilbild för jens
  jens

  Hej Nadja
  Jag instämmer. Det är inte hundarna det är fel på, utan ägarna. Jag hoppas kunna återkomma i frågan och racka ned på moraliserande kristdemokrater som vill ha ett förbud

 6. Profilbild för Bo Grahn
  Bo Grahn

  Det är märkligt att en vänsterpartist (kommunist och socialist?)
  skriver flera inlägg här om minkar när den politiska riktning som du är en historisk fortsättning av massakerat miljoner människor på ett sätt som skulle få dagens minkhantering att
  ses som rent av human… En lång mening men säger det mesta.
  Vi kan ta mördandet av polska officerare i Katyn som exempel
  där ryssarna gjorde processen kort.
  http://www.youtube.com/watch?v=Geu0R4xGAi4