Minkarna och ansvaret

Aktuellt fortsätter att gräva i förhållandena på de svenska pälsfarmerna. Det är bra att man rapporterar om att det fanns ett förslag från 2006 om att förbjuda dagens form av pälsindustri. Det förslaget kastade borgarna och jordbruksminister Eskil Erlandsson i papperskorgen. Det är värt att komma ihåg nu, då Djurrättsalliansens bilder avslöjar den fasansfulla verkligheten på de svenska farmerna.

Erlandsson knappast säga att han inget visste om förhållandena i svensk pälsindustri. Redan 2002 konstaterade Jordbruksverket att minkarna hade en hög grad av beteendestörningar och att uppfödningen hade problem att uppfylla djurskyddslagen. Den stora pälsdjursutredningen från 2003 gav pälsindustrins fram till i år på sig att uppfylla djurskyddslagens krav. Om det inte uppfylldes skulle uppfödningen kunna förbjudas. Ett år senare konstaterade en utredning från Sveriges lantbruksuniversitet att hela 85 procent av de undersökta minkarna led av stereotypa beteenden.

Lars Ohly har förstås helt rätt när han i SvT kräver ett förbud mot pälsindustrin. Det är också glädjande att de rödgröna är överens om den saken. Valet i höst kan alltså komma att stå mellan de som vill att pälsindustrin ska kunna få fortsätta att bryta mot lagen och de som vill rädda djuren.

Men det handlar inte bara om pälsdjuren. Detta är nämligen inte första gången de borgerliga sviker djuren. Ett av Eskil Erlandssons första beslut som jordbruksminister var att stänga djurskyddsmyndigheten, en helt unik myndighet med ansvar för att verka för att djurens skulle få det bättre.

Erlandsson skapade också stort kaos när han omorganiserade djurskyddskontrollerna i Sverige. Detta har lett till att antalet djurskyddskontroller näst intill har halverats under Erlandssons ministerperiod. Detta i ett läge då antalet kontroller borde vara mångdubbelt fler för att vi ska kunna ha någon som helst koll på vad som händer. Minns grisavslöjandena för några månader sedan…

Lägg till detta den utökade jakten på alltfler djurslag, neddragningar på alternativ till djurförsök, att den borgerliga regeringen drivit på i internationella förhandlingar för ökad valjakt och Erlandssons stöd till såväl köttklister som ökade köttsubventioner på EU-nivå och Erlandssons tid vid makten kan sammanfattas som ingenting annat än fyra förlorade år för djuren.

Tur att det är ett val i höst då vi kan ändra på detta.

Jonas Sjöstedt, Aftonbladet, DN, Sveket mot minkarna, SvT mer


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Minkarna och ansvaret”

 1. Profilbild för Erik
  Erik

  Hej,

  Tror du att denna frågan kommer att påverka opinionen såpass mycket att väga ett riksdagsval åt vänster?
  Tyvärr tror jag inte att folk bryr sig om djur så mycket 🙁

  MvH
  /Erik

 2. Profilbild för tord ivarsson

  Hoppas att du som inte vill har företag i Sverige
  Och att några få terorister skall få göra som dom vill i Sverige
  Rödgrön tar död på många företag
  De flesta företag med minkuppfödning är väl i ordning för det måste gå ihopp ekonomiskt
  Konstigt att detta skall komma fram nu till valet
  Vänster och övriga vill göra folk arbetslös och för några ungdomar som springer med kamera om natten

  Besök en farm och få visning av en duktig företager

  Vad skall vänster och terroisteran försöka stoppa nästa gång

  Kanske alla i Stockholm som säljer choklad och har en vit tröja