Kristen konservativsm förskräcker

Läs gärna min debattartikel från dagens Flamman. Eller nedan.

Dagens högeragenda förskräcker
Som kandidat till riksdagen har man privilegiet att få besvara enkäter från allehanda påtryckargrupper. Det är kul och jag försöker svara på varenda en. Den senaste kom från tidningen Dagen, en kristen tidning med rötter i pingströrelsen. Som troende kristen väckte därför den enkäten extra stort intresse.

Vad kan vara viktigt inför det här valet för kristna i frikyrkan? Kan det vara motverka klassklyftor i Sverige? Att verka för tolerans mellan olika kulturer och religioner? Vore inte ett globalt fokus att vänta, med avskrivning av de fattiga ländernas skulder och avskaffad vapenexport?

Intresset byttes snart till besvikelse. Varför är det så viktigt för Dagen att ställa frågor kring fosterdiagnostik, samkönande äktenskap, dödshjälp och invandring, men inte en stavelse om det jag nämnt ovan? Fråga 9 lyder: ”Anser du att det kan vara positivt med ett tillfälligt invandringsstopp?” Det finns inget annat parti än Sverigedemokraterna som driver denna fråga. Varför tycker då Dagen att den är så viktig att lyfta upp?

Inte blir det bättre av att gå in på Dagens valsida. Den toppas nämligen av en intervju med SDs Jimmie Åkesson, som får förklara hur SD värnar familjen och kritiserar muslimer. I våras nekade Dagen att ta in en annons för ett ungdomsläger för kristna HBTQ-ungdomar.

Man kan fråga sig varför jag gör så stor sak av detta. Borde jag inte lämna Dagen i fred? Nej, jag tycker det är viktigt att visa att det kan finnas en annan kristen dagordning än den konservativa som Dagen företräder. Låt mig ta upp tre politiska exempel där kristna knappast kan blunda.

1. Flyktingarnas situation. Jesus och hans familj var själva tvungna att gå i exil och leva som flyktingar. På den tiden fick de sin fristad i nuvarande Egypten. Idag kommer flyktingar från hela världen till Sverige. För en kristen borde det vara en självklarhet att ställa frågan: Vad kan jag göra för att hjälpa dessa? Vilket parti driver bäst flyktingarnas frågor? Både tidigare socialdemokratiska regeringar och den nuvarande borgerliga borde avskräcka varje sant engagerad i frågan.

2. Stopp mot krig och vapenexport. Sverige är ett av de länder som exporterar mest vapen per capita. Trots vår alliansfrihet är vi direkt involverade i ett Natolett krig i Afghanistan. Vad tycker kristna om att vapenexporten under den borgerliga regeringen har ökat till aldrig tidigare nådda nivåer? Att vi exporterar vapen till diktaturer, att vi köper från ockupationsmakter? Hur tolkar kristna Jesajas uppmaning om att ”smida svärd till plobillar” (Jes 2:4)? Knappast som att involvera oss i nya krig eller exportera mer vapen hoppas jag…

3. Kamp mot orättvisor. Jesus kanske tydligaste politiska ställningsstagande finns i hans s k bergspredikan, där han tydligt avfärdar de rika och upprättar de fattiga. I Apostlagärningarna får vi lära oss att de första kristna ”hade allt gemensamt” och ”delade ut åt var och en efter hans behov” (Apg 4:32). Idag när klassklyftor och orättvisor växer borde kristna knappast sitta stillatigande. Borde man inte verka för en politik som vill utjämna dessa klyftor?

Finns då ett engagemang för dessa tre exempel i praktiken? Ja, jag tycker exempelvis att Svenska kyrkan gör ett gott jobb i avseendet. Kyrkan är en av de drivande krafterna för en human flyktingpolitik, skuldavskrivning, inkomstutjämning samt kritik mot vapenexport och krig. För mig känns det som en logisk konsekvens av en kristen kallelse. Dagen och andra högerkristna visar på dess raka motsats. Något som förskräcker.

Jens Holm, kandidat till riksdagen, Vänsterpartiet, Stockholm


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Kristen konservativsm förskräcker”

 1. Profilbild för Mikael Wallgren

  Bra! Då jag inte är så miljöintresserad så brukar jag ofta bara skumma igenom vad du skriver, men det här var bra!

  /också kristen vänsterpartist.

 2. Profilbild för jens
  jens

  Man tackar.

 3. […] Läs mitt inlägg mot högerkristna. […]

 4. Profilbild för Maria Arvidsson
  Maria Arvidsson

  Har Dagen på något sätt bemött ditt inlägg? De verkar ju ha blivit rena rama högerextremisterna enligt det du berättar.

 5. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Hej Maria
  Nej, jag och Jonas Sjöstedt skickade till och med en debattartikel till dem, men de vägrade att ta in den. Så högt var det i tak där.