Dyrare och sämre

Grattis alla bilister. Från och imorgon kan ni räkna med högre priser och sämre tillgänglighet för bilprovningen. Då inträder nämligen den borgerliga regeringens avreglering av bilprovningen. Från att ha erbjudit låga priser till hög kvalitet talar allt för att priserna kommer att gå upp och att det blir sämre tillgänglighet i glesbygden.

Men så går det med en regering som tycker att ideologi (privatiseringar) är viktigare än resultat (låga priser och bra kvalitet).

Se mitt tidigare inlägg, Jonas Sjöstedt, DN.


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Dyrare och sämre”

 1. Profilbild för Krille
  Krille

  Jag hoppas ni kommer ihåg att inte sätta ideologi (offentligt driven verksamhet) före resultat när ni kommer till makten nästa gång.

  Jag önskar partierna kunde enas om att resultatet är viktigare än driftsformen oavsett vad det gäller så att vi slapp alla dessa idiot-privatiseringar och idiot-förbud mot privat driven verksamhet.

 2. Profilbild för Pegsan
  Pegsan

  Klart att det är viktigt med både privata och statliga företag. Staten ska inte ge sig in i marknaden med att sälja smågodis såklart. Privata aktörer ska inte ta över tex apotek och bilprovning. Tillgängligheten minskar när det är privata företag med vinstintresse som drivkraft. Statligt ger en bredare tillgänglighet. Självklart!

 3. Profilbild för Torsten
  Torsten

  Svar till Krille:
  Du verkar höra till dem som tror att det går att mäta resultat tillräckligt bra och att det dessutom är tillräckligt att rätta till fel i efterhand. Så är det tyvärr inte. Det är mycket säkrare att skapa drivkrafter som leder åt rätt håll. Drivkraften att göra ett bra jobb är ALLTID bättre än drivkraften att tjäna så mycket pengar som möjligt på kunderna. Särskilt där ”kunderna” istället är patienter, elever, vårdboende eller andra som inte kan vare sig välja eller säga ifrån på samma sätt som du som kund på ICA eller Konsum. Men även där kunderna är starkast möjliga, som hos bilprovningen. Du kanske själv är en genomärlig idealist, men tyvärr är inte alla det och ju färre som har pengar som drivkraft i sitt dagliga arbete, desto bättre.

  Jag har en god vän som jobbade på Sandvik där de tillverkar stål. Han berättade för mig att arbetarna som gjorde stålet av den allra högsta kvaliteten fick månadslön och inte ackordslön som de andra – för bolaget ville inte ha några som skulle kunna tjäna pengar på att småfuska lite.

  Jag kallar det inte ideologi att driva verksamheter i offentlig regi, jag kallar det positiv incitamentsstruktur.

  Jag kallar det förresten inte ideologi att driva verksamheter privat heller, jag kallar det för att leverera vinstmedel från det allmänna till det privata. Om det handlade om ideologi så skulle det ligga en vilja i botten att göra det som i längden är bäst för de flesta, men så är det ju inte. Den borgerliga regeringen vill göra det som är bäst bara för vissa och på bekostnad av alla andra. Sådant kan aldrig upphöjas till ideologi.