Sanningen om köttet

meatthetruthJag medverkar i en nyutkommen nederländsk bok Meath the Truth – Essays on Livestock Production, Sustainability and Climate Change. Kul att kunna bidra med ett inlägg om de politiska möjligheterna att minska/avskaffa köttkonsumtionen.

Annars rekommenderar från boken bland annat Robert Goodlands bidrag. Goodland arbetade 23 år på Världsbanken med miljöfrågor (i den mån den institutionen tillåter detta…) och är, i mitt tycke, en av de intressantare tänkarna kring köttindustrins pris på miljön.  Han var exempelvis en av de första att driva förslaget om ett internalisera köttindustrins klimateffekter i form av en köttskatt.

Den australianske Cambridgeforskaren John Powles har också ett intressant bidrag om köttkonsumtionens hälsoeffekter. Powles talade på den kött-klimatkonferens, Feeding the World under the Climate Threat, som jag arrangerade i EU-parlamentet 2008 och var en av huvudförfattarna kring den Lancetartikel som 2007 föreslog en halverad köttkonsumtion för klimatet och hälsan.

Det holländska djurpartiets karismatiska och coola ledare Marianne Thieme knyter ihop publikationen med en kortare pamflett om vikten av att inte äta kött. I de nyliga nederländska valen fick hon och hennes parti förnyat förtroende med två mandat i det nederländska parlamentet. Kul med ett renodlat djur- och antiköttparti, men gladast hade jag varit om Vänsterpartiets systerparti SP hade drivit dessa frågor så hårt så att något djurparti inte skulle behövas. I sin artikel skriver Thieme att flera holländska partier numera har en minskad köttkonsumtion på sin agenda. Det låter hoppfullt…

Boken kan beställas från länken ovan.

Mitt bidrag (på engelska) kan man få läsa här: meatclimateEU_Holm_art

Se gärna också: Meatclimate.org


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Sanningen om köttet”

  1. […] För någon vecka sedan utkom boken Meath the Truth – Essays on Livestock Production, Sustainability and Climate Change, vilket Jens Holm (v) idag noterar i sin blogg. […]

  2. […] Meat the Truth, sanningen om köttet. Vilken bra film. Dessutom underhållande. Jag visade den i EU-parlamentet då den just hade kommit ut. Meat the Truth finns också som en bok, där jag medverkar med ett kapitel. […]

  3. […] (MP) visat Meat the Truth, en avslöjande film om köttindustrins klimateffekter (finns också som bok, där jag medverkar). Fantastiskt att så många – 60-70 pers – kunde komma och bra […]