Oj, vilken ledning

Scb har idag presenterat sin halvårsundersökning av väljaropinionen. Det ser bra ut för de rödgröna. Mycket bra.  Med en ledning på 6 procentenheter, 50,2 mot 44,2 procent kan de rödgrönas försprång tyckas ointagligt. Men det finns förstås andra undersökningar som inte är lika positiva.

Men det som gör denna undersökning värd att ta extra fasta på är att Scbs partisympatiundersökning är den mest omfattande pejling som görs innan valet. Den görs endast två gånger, maj och november och över 9000 personer tillfrågas. Sedan början på 1970-talet har de som lett i maj ett valår alltid vunnit valet i september. Så det är inte för intet spindoktors och valkandidater håller extra koll på PSUn.

Visst är det kul med en sån klar rödgrön ledning. Men det gäller att inte slå sig till ro med detta. Vänsterpartiets 5,6 procent, trots en klar uppgång jämfört med förra Scbn, är långt från vad jag hoppas på. Jag tycker också att de rödgrönas strategi hittills har varit alldeles för partiledardominerad och haft för lite folkrörelse över sig. Det har varit för mycket ängslighet och för lite rödgrön entusiasm. Vart tog Obamainspirationen vägen? Kanske gör PSUn att det blir lättare att pröva lite nya grepp? Man får hoppas det.

SCB, PSU, parti för parti
S      33,8
MP  10,7
V      5,6
M    29,2
FP    5,8
C      4,6
KD  4,5

SR, SvT, TV4, Jinge, Politikerbloggen

2 reaktioner på ”Oj, vilken ledning

  1. Pingback: Jinge.se » Klar framgång för de Rödgröna!

  2. Pingback: Jinge.se » Vänsterpartiet och Svekdebatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s