Sveket mot vindkraften

Sex borgerliga riksdagsledamöter skriver idag på DN-debatt om den andelsägda vindkraften. De kritiserar att de som idag är andelsägare i vindkraftsverk tvingas betala en s k uttagsskatt, vilket gör att det inte blir särskilt förmånligt att satsa pengar i vindkraftskooperativ.

De vädjar till regeringen att lösa frågan. Men de behöver inte skriva debattartiklar för att rädda vindkraftskooperativen. Hade de bara röstat för det rödgröna förslaget från skatteutskottet hade frågan kunnat fått sin lösning. Det är lätt att vinna billiga poänger på DN-debatt, men svårare när det är dags att fatta beslut.

Straffbeskattningen är ett otyg och vi Rödgröna kommer att lösa detta vid en valseger i höst. Den folkrörelse av 15 000 andelsägare till något av de 70 vindkooperativen i Sverige kommer att kunna leva vidare.


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Sveket mot vindkraften”

 1. Profilbild för Svenne Junker

  Så vitt jag ser så har även åtminstone en ledamot som skrev under debattartikeln (Stefan Appelros) och samtliga partierna M, Fp och Kd motionerat om en översyn av uttagsbeskattingen – motioner som även de avslogs av utskottet. Det är väl demokratiskt att våra valda ledamöter utöver sin politiska makt och inte bara spelar efter Rosenbads taktpinne. På detta sätt synliggörs åsiktskillnader inom regeringen – som gör att vi som bryr oss kan försöka påverka.

  /Svenne Junker, miljöpolitisk handläggare Naturskyddsföreningen

 2. Profilbild för jens
  jens

  Jo, det är jättebra att de törs gå emot regeringen i frågan. Men riktigt modigt och ärligt blir det först när vågar rösta för ett förslag som kan få majoritet, vilket det rödgröna hade kunnat få.

 3. […] Vinkraften fortsätter att straffas Regeringen aviserar inga förslag till hur problemet med uttagsskatt på kooperativt ägd vindkraft ska lösas. Inte heller vill man förändra utbyggnaden av vindkraft genom att t ex förändra det […]