Sälj inte ut våra bostäder

Idag tog Dagens Nyheter in min insändare mot utförsäljningen. Mitt kvarter Knallen, Hammarby sjöstad är på tur att säljas ut. Jag hoppas att så många som möjligt röstar NEJ nu på torsdag, då frågan ska avgöras bland de boende.

Intressant statistik från Stockholms stad om utförsäljningar. Över 18 000 allmännyttiga lägenheter har sålts ut, till underpris, sedan borgarna kom till makten 2006. Detta, trots finanskrisen: Omvandlingar_sthlm

Nedan artikeln från DN

Sälj inte ut alla våra hyresrätter
DN 2010-04-18

Nu ska kvarteret där jag bor säljas ut. Stockholmshems kvarter Knallen, med 182 hyreslägenheter och 44 lokaler ska förvandlas till bostadsrätter. Det handlar om en av stadens största utförsäljningar. Trots att prislappen blir hela 525 miljoner kronor, är det långt under marknadsvärdet för lägenheterna. Den entusiastiske ombildningskonsulten kommer få 1,1 miljoner kronor om köpet blir av. Om de boende röstar nej får han inte ett öre. Snacka om att ha egenintresset som drivkraft.

Utförsäljningarna går med en hissnande fart. Sedan de borgerliga partierna tog över i Stockholm 2006, har inte mindre än 18 500 allmännyttiga hyreslägenheter förvandlats till bostadsrätter. Lägenheterna säljs till underpris. I en debattartikel i Dagens Nyheter den 30/3 menar konsulten Mikael Flovén att vi stockholmare kan ha förlorat så mycket som 50 miljarder (!) kronor sedan år 2000 på utförsäljningarna av hyreslägenheter.

Vi tycker nog alla illa om segregation. Ju fler hyresrätter som försvinner från innerstan, desto svårare blir det för vanligt folk att bo där. Många har ju inte möjlighet att ta ett banklån. De s k ombildningarna spär alltså på segregeringen. Den 22 april faller domen för Knallen, då köpestämma hålls. Jag hoppas de 182 lägenheterna kan fortsätta att finnas kvar i allmän regi.

Var vi bor ska väl inte bestämmas av om man kan få ett banklån på flera miljoner?

Jens Holm, boende i kvarteret Knallen Hammarby sjöstad


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Sälj inte ut våra bostäder”

 1. Profilbild för noori
  noori

  Du skriver bra.Men vad gör vänsterpartiet?Hela den privatiserings
  process började när ni och soosarna hade makt i stockholm stad.
  Jag tycker att om ni verkligen vill göra mot den borgerliga regeringen då ska ni vara ute a inte sitta i riksdagen och lyfta bara era lön.
  Ett vänster party med dagens politik kommer att alldrig att lyckas.
  Bort med de höger flangen från Vänster partiet.