I Sverige har det länge varit förbjudet att göra djurförsök för kosmetikatillverkning och sedan ett antal år finns också ett EU-förbud. Men fortfarande lider hundratusentals djur varje år av plågsamma djurförsök inom kosmetikaindustrin. Skulle Sverige kunna verka för att frågan lyfts på FN-nivå så att vi får ett globalt förbud mot att göra djurtester inom kosmetikaindustrin? Jag hoppas det. Se min fråga till ansvarig minister, Annika Strandhäll, nedan eller här.
Ett globalt förbud mot djurtester för kosmetika
Skriftlig fråga 2017/18:1441 av Jens Holm (V) till Socialminister Annika Strandhäll (S)
För fem år sedan trädde EU:s förbud mot djurtester för kosmetika i kraft. Förra månaden röstade EU-parlamentet med bred majoritet igenom en resolution där man kräver att EU ska driva ett globalt förbud mot djurtester för kosmetika. Vi i Sverige har sedan tidigare ett sådant förbud.
EU-förbudet mot djurtester för kosmetika har inspirerat flera andra länder i världen. Indien, Guatemala och Nya Zeeland har infört restriktioner mot djurtester för kosmetika, men i 80 procent av världens länder är det fortfarande både tillåtet att utföra kosmetikatester på djur och sälja produkter som har testats på djur. Över en halv miljon djur utsätts för lidande i tester för kosmetika och hygienprodukter, till exempel tvålar och tandkräm, varje år.
Sveriges riksdag har en lång historia av att engagera sig mot djurtester för kosmetika. Den första riksdagsmotionen lades redan 1980, efter att Sveriges Radio avslöjat att det genomfördes djurtester för kosmetika på Karolinska institutet. Den svenska regeringen har varit aktiv i att stötta att EU-förbudet skulle träda i kraft för fem år sedan. Nu kan vi ta nästa steg och verka för ett globalt förbud. Det är det enda sättet att säkerställa att inget djur någonsin igen behöver lida och dö för schampo eller läppstift.
Nu har Sverige som medlemsland i FN möjligheten att kliva fram för att bygga en stark koalition och inom FN verka för att en internationell konvention mot kosmetikatester på djur blir verklighet. Målet är att en sådan resolution ska kunna finnas på plats till 2023. Sverige har med sin långa tradition som forskningsnation och förespråkare för djurs intressen en självklar roll att spela. Ministern har tidigare uttalat att hon följer frågan om globalt förbud mot djurtester i kosmetika med stort intresse (svar den 18 oktober 2017 på skriftlig fråga). Vi är många som hoppas att det intresset kan omsättas i handling.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:
Avser Sverige att inom FN verka för ett globalt förbud mot djurtestad kosmetika?