Varför ska vi betala för djurindustrierna?

Det är DU och JAG som betalar det höga priset för djurfabrikerna. Nu ska 165 000 hönor avlivas hos en äggproducent i södra Sverige pga risk för salmonella. För två år sedan grasserade fågelinfluensan och över två miljoner fjäderfä avlivades bara i Sverige. Det är leder till ett stort lidande för djuren och resursförstörelse, men det kostar också samhället stora summor. Det är nämligen vi skattebetalare som finansierar avlivning, sanering, produktionsbortfall och s k förlorat djurvärde. Senast kostade det samhället 340 miljoner kronor, enligt en uträkning som riksdagens utredningstjänst gjorde för min räkning. Vad notan slutar på den här gången är ännu oklart.

Det billiga köttet, mjölken och äggen har ett högt pris för djur, miljö och samhället. Borde inte djurindustrierna få bära sina egna kostnader?


Publicerat

i

av