Redo för nyval

Ett nyval kan komma snabbare än vi tror. Och då ska vi vara redo. Läs min krönika i Syre eller nedan.

Redo för nyval
Syre, 2022-09-30

Jag talade nyligen för en klass internationella studenter vid Uppsala universitet om svensk klimatpolitik. Nej, Sverige har inte utmärkt sig som ett föredöme. Vi släpper ut som om vi hade fyra planeter och vårt skogsbruk är ensidigt fokuserat på kalhyggen. Så blir man inget föredöme, berättade jag. Budskapet blev inte bättre när jag svarade på frågan om hur det blir nu med den nya regeringen. Nu blir det ännu värre!

Tyvärr kommer naturen offras på den nya blåbruna regeringens altare. Anslagen till naturvård kommer att skäras ned, klimatambitioner sänkas, ingen ny skog kommer att skyddas, fossila drivmedel blir fortsatt subventionerade och Sverige kommer skämma ut sig på den internationella arenan. Lägg där till ett snöpt public service, nationalistisk kulturpolitik, nedskärningar i välfärdssystemet och försämrad integration och vi har inget annat än en krigsförklaring mot allt progressivt i vårt land. Hög tid för stenhårt motstånd mot varenda försämring.

Egentligen är jag inte förvånad över att SD kunde bli näst största parti. Kanske borde vi vara lättade över att de inte blev det största. För vad händer om de andra ledande partierna hela tiden bekräftar ett annat partis världsbild? Gängskjutningarna: massinvandringen. Arbetslösheten: massinvandringen. Hot och våld mot kvinnor: massinvandringen. Även Socialdemokraterna har bidragit till legitimeringen av SD i ett försök att vinna tillbaka röster. Minns Andersson om somalitowns och Ygeman om begränsningar för utrikesfödda i vissa områden.

Resultatet blev att socioekonomiska klyftor, arbetslöshet och segregation blev irrelevanta faktorer för att förklara samhällsproblem. Miljö- och klimatfrågan hamnade helt i bakvattnet. Allt handlade istället om svenskar mot utrikesfödda. Med ett sådant upplägg har den konservativa sidan allt att vinna.

Jag tror precis som Rikard Warlenius i Dagens Arena (20/9) att den breda vänstern (där S förstås borde ingå och kanske till och med C) måste enas om ett samhällsbygge som inger hopp, och det skulle kunna vara en grön ny giv. Den nya given var president Franklin D Roosevelts sätt att hantera 1930-talets depression i USA. Vi skulle på samma sätt gå fram med stora offentliga investeringar med syfte att skapa tusentals nya jobb och snabbt vända klimat- och naturkrisen; en grön ny giv.

Partierna till vänster och mitten behöver inte vara eniga om något annat än att vår tids utmaningar handlar om massarbetslöshet, ekonomiska klyftor och klimatkris och att detta går att lösa med ett aktivt politiskt agerande. Kanske tappar vi Centerpartiet på den resan, det är upp till dem. Men ju fler det är som talar om vårt samhälles verkliga utmaningar och lösningar, desto bättre blir våra möjligheter att bryta dagens kryptofascistiska politiska diskurs.

Och det är hög tid att samla motståndet mot den nya högerkonservativa majoriteten. Det kommer att bli svårare ekonomiska tider. Då kommer det bli svårt för Kristersson att både sänka bensinskatten och subventionera villaägarnas elräkningar utan att försämra i välfärden. Från SD kommer skandalerna fortsätta att hoppa fram, som popcorn ur en kastrull. Liberalerna har lovat att hålla dem stången. Det är upplagt för interna konvulsioner. Hur många kriser kan en ny regering rida ut? Vi kan ha ett nyval fortare än Kristersson hinner säga den vuxne i rummet.

Då ska vi vara redo.

Jens Holm


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Redo för nyval”

 1. Profilbild för stellanfelix
  stellanfelix

  Hej Jens,
  Jag håller som alltid med dig om det mesta – om än inte allt – och artikeln nedan är ju helt riktig.
  Jag lämnar nu Region-politiken och egentligen utan hopp om att satsningarna på klimat och integration blir större än nu – och därmed helt otillräckliga.
  Det finns goda viljor men för lite kraft att sätta bakom orden. Det får inte kosta……..

  Jag jobbar nu i Mönsterås o Kalmar län och här är lättare att sätta kraft bakom orden även om dn politiska kraften är långt mindre än i Stockholm.
  Men det är också en politisk väg in i partiet via föreningar och Distrikt.
  Och förståelsen för landsbygdsfrågor är långt större och mer realistisk än på Södermalm (förstås…).

  Jag och Inger _ min sambo – spelar båda e<n central roll i ”Klimat-riksdagen”. Jag som ansvarig för skogsfrågor, som jag nu kan ganska bra. Det råder ju igen<n tvekan om att det är där räddningen för klimatet (kol-upptaget) ligger och vi håller på och skapar en samarbets-organisation med Greenpeace, WWF, SNF och Skydda Skogen i dessa frågor (WWF o SNF är lite besvärliga pga inbördes konkurrens om medlemmar och stöd). Kalhyggen o markberedning måste helt bort och användandet av biogas från skogen minskas drastiskt. Det behövs en nationell plan för att återuppbygga naturliga, hållbara skogsekosystem. Vi har hela forskarvärlden på vår sida numera och även Skogsstyrelsen/SLU:s ledning har börjar vackla.

  Inger har fått löfte om möte med V centralt och vi har kontakter oxå med andra partier.
  Vi hoppas på stöd från dig i Stockholm och att du aktualiserar problemen med det stigande havet, som jag fått gott gehör om bland Regionens olika partier och främst C (Gustav Hemming), men också andra.
  Det är fortfarande så att det är 10 % risk att havet runt år 2050 svämmar över NYA (!) Slussen, som bara klarar en havsnivå-höjning på 0+,5 m lokalt.
  Richard torde vara väl medveten om detta – annars har jag underlaget.
  Skillnaden mot ”officiella” siffror är att dessa inte inkluderar Antarktis.

  Men åter till partiet.
  Du har önskat en extra kongress vilket vi i Kalmar län tycker är en bra idé för att lyfta bl.a. Klimat, Miljö och landsbygdsfrågor.
  Hur får vi till det och vad kan vi göra här nere i sydost ?

  Hälsningar
  Stellan