Franska miljöbilsstödet – även leasing och mer rättvist

Jag bad Riksdagens utredningstjänst (RUT) att ta reda på mer info om det franska systemet för att stödja elbilar. Frankrike har längre än Sverige haft stöd för inköp av miljöbilar. Vårt s k bonus malussystem är inspirerat av det franska. Men att ge pengar till inköp av nya bilar är egentligen inte en optimal klimatpoltik. Nya bilar medför ju utsläpp i produktionsledet. Och bidrag till välbeställda är inte någon vidare rättvisepolitik. Därför är det positivt att fransmännen har särskilda stöd för privatleasing av bilar samt för inköp av begagnade. En del av subventionerna har man också tydligt kopplat till inkomst för att särskilt nå ut till personer med låga inkomster. Helt rätt!

Allt är inte solklart i den här rapporten, men jag laddar upp den här liksom svaren på franska från den franska senaten (för den som vill träna sin franska). Jag har bett RUT att återkomma med kompletteringar på en del områden. När jag fått det lägger jag upp det förstås.


Publicerat

i

av

Etiketter: