COP26 slutdeklaration

Igår antogs klimattoppmötet, COP26, sin slutdeklaration, nu kallad Glasgow Climate Pact. Den är nästan identisk med det kompromissförslag som jag kommenterade i lördags. Innehållet innebär tyvärr inte lösningen på hur vi ska nå målet om max 1,5 graders uppvärmning, men det finns en hel del progressivt att bygga vidare på. Ytterst sker klimatomställningen i världens länder och inte på ett toppmöte. Klimatkrisen inte stoppad, men klimatprocessen och hoppet lever vidare.

I artikel 29 står det att världens länder ska återkomma med skarpare klimatmål innan år 2022s utgång. Det är en mycket bra och viktig formulering som jag tar med mig mot vår svenska regering. Hur avser ni att skärpa vårt klimatåtagande?

Så här lyder artikel 29 i sin helhet (mina fetningar):
Recalls Article 3 and Article 4, paragraphs 3, 4, 5 and 11, of the Paris Agreement and requests Parties to revisit and strengthen the 2030 targets in their nationally determined contributions as necessary to align with the Paris Agreement temperature goal by the end of 2022, taking into account different national circumstances;

Hög tid att höja klimatambitionen, i Sverige och i andra länder.

Läs vad representanter från miljörörelsen från olika delar av världen tycker om resultatet i Glasgow. Läs här och här.


Publicerat

i

av

Etiketter: