Mer vego med Livsmedelsverket

Äntligen uppdaterar Livsmedelsverkets sina kostråd för skolor. Minskad köttkonsumtion är en av de bärande delarna i förslaget. Skolorna uppmanas t ex att ha minst en vegetarisk rätt varje dag , salladsbufféer samt att vego inte längre ska ses som specialkost. Jag hade gärna sett att Livsmedelsverket också hade uppmanat till mätbara mål för vego eller mätbara mål för minskade växthusgasutsläpp från skolmaten samt införandet av s k vegonorm (där det vegetariska är normen och kött finns som alternativ). Det skulle vara att ta den hållbara maten ett par snäpp högre. Å andra sidan finns det inget som hindrar enstaka skolor/kommuner att göra det.

Varje år lägger våra skolor ungefär 6 miljarder kr på uppköp av skolmat. En stor summa som kan göra mycket positiv nytta för vår miljö, folkhälsan och djuren. Nu får våra lokalpolitiker och skolledare ännu ett verktyg för att verka för hållbarare mat. Hoppas att så sker.

En reaktion på ”Mer vego med Livsmedelsverket

  1. Pingback: Köttkonsumtionen minskar – äntligen | Jens Holm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s