Ta folkets klimatoro på allvar

Det är lätt att få uppfattningen att det är hotet från Ryssen, terrorism, flyktingkris och den organiserade brottsligheten som är det som håller svenska folket vakna på nätterna. Det kan härmed dementeras. SOM-institutet vid Göteborgs universitet har under lång tid kartlagt svenska folkets åsikter i olika frågor. Åtminstone hälften av de tio frågor som oroar svenska folket mest är miljörelaterade. Mest oroade är svenskarna över klimatförändringen, på andra plats miljöförstöring. Inte krig, inte Putin, inte organiserad brottslighet, inte terrorism.

Namnlös

Denna oro har också växt över tid, som ni kan se nedan.

SOM_oro_okning

Om vi dessutom tar hänsyn till de människor som imorgon kommer att få leva med de klimat- och miljöproblem som vi idag skapar, Sveriges unga, så är det uppenbart att klimatfrågan är den fråga som väcker absolut mest engagemang. Klimatångest är ett etablerat begrepp i den svenska vokabulären och är något som drabbar unga mest.

Trots det agerar våra medier och flesta partier som att klimathotet och andra miljörelaterade utmaningar inte existerar. Men prokrastinerar, tycker att nån annan får hantera det faktum att vår planet står inför en okontrollerbar och mycket farlig klimatförändring. Det håller inte. Dags att ta svenskarnas klimatoro på fullaste allvar. Inget politiskt parti, ingen politiker, inget företag, ingen företagare, ingen myndighet, ingen generaldirektör med självaktning ska kunna säga att klimatfrågan får hanteras av någon annan. Att ställa om Sverige och världen till att vi lever inom de ramar som planeten satt upp för oss måste vara en uppgift för oss alla. Varje dag.

Är för övrigt mycket glad över att Naturskyddsföreningen konstaterar att Vänsterpartiet är bästa partiet för miljön. Ett kvitto på vårt idoga miljö- och klimatarbete.

Bonus, SOMs jämförelse mellan V-sympatisörer och SD-dito och oron inför olika samhällsproblem. Som natt och dag.

SOM_oro_V

 


Publicerat

i

av

Etiketter: