Skogen, tjuvjakten och det politiska ansvaret

Jag har idag debatterat skogspolitik och stoppet av arbetet med s k nyckelbiotoper med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Han tycks inte tycka att han har något ansvar för att miljömålet om Levande skogar ska uppnås eller regeringens löfte om att skyddsvärd skog inte ska få avverkas. Han gav mig iaf rätt på en punkt, nyckelbiotopsarbetet var initierat av regeringen (1990). Därmed är det klockrent att det finns ett politiskt ansvar (vid sidan av att miljömålen och andra mål ska uppnås). Se debatten här (funkar så snart inläggen har laddats upp).

Jag har också debatterat illegal jakt med samme Bucht. Tjuvjakten i Sverige har inte minskat, snarare det motsatta och är det främsta skälet till att vilda djur dödas i skogen. Det kan handla om så mycket som 50 vargar som dödas i den illegala jakten varje år. Trots att det är regeringens uttalade mål att minska den illegala jakten ser jag få nya konkreta åtgärder, trots att det finns mycket man skulle kunna göra. Jag radade några av de förslagen i dagens debatt. Se debatten här (funkar så snart inläggen har laddats upp).


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Skogen, tjuvjakten och det politiska ansvaret”

  1. Profilbild för Tomas Olsson
    Tomas Olsson

    Notera anslaget för ”förbättrad biotopinventering” i Skogsstyrelsens regleringsbrev t o m 2016, det är nog få förutom Bucht som utesluter NBI där. Jag undrar också när/var han tror att inventeringen tidigare pausats?