Ris och ros om överlåtbara fiskerättigheter

Idag arrangerar vi i Miljö- och jordbruksutskottet ett seminarium om de s k överlåtbara fiskerättigheter som infördes i Sverige 2009. Det innebär att fiskeföretag kan köpa och sälja rätten att fiska med varandra. Allt redovisas i rapporten Uppföljning av systemet med överlåtbara fiskerättigheter i det pelagiska fisket. Jag har varit ordförande i den arbetsgrupp som tagit fram rapporten. En av våra slutsatser är att systemet lett till ökad ägarkoncentration inom det pelagiska fisket (fiske långt ute till havs, främst sill och makrill) och att det är oklart om systemet lett till hållbarare förvaltning av fiskeresurserna. Kritiken från det småskaliga och kustnära fisket har också varit stor mot systemet. Å andra sidan har det varit ett effektivt sätt att få ned överkapaciteten inom fiskebranschen och det har genomförts utan att en enda krona i statliga subventioner har betalats ut (vilket annars kan vara fallet om man t ex betalar ut skrotningspremier av fartyg).

I rapporten föreslår vi bl a att kamerakontroll av fiskefartyg ska kunna införas på prov, bättre transparens av främst pengaflödena i systemet, att det småskaliga fisket måste värnas samt att det måste analyseras noggrant vilket system som ska gälla efter 2019 då tiden för de överlåtbara fiskerättigheterna går ut.

Läs gärna rapporten, klicka på länken ovan. Programmet till seminariet finns här: Program fiskeseminarium 20 april


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Ris och ros om överlåtbara fiskerättigheter”

  1. […] I jämförelse med det seminarium som ägde rum i riksdagen igår och som handlade om ekosystembaserad fiskeriförvaltning, småskaligt kustnära fiske och bottentrålning så var det betydligt fler yrkesfiskare och före detta yrkesfiskare på det möte jag var på idag. Inte minst i panelen. Branschen var i hög grad närvarande. Det var också fler politiker, denna gång från samtliga partier (men dock bara en vänsterpartist, Jens Holm, som är ordförande i miljö- och jordbruksutskottet. Han har själv i korthet kommenterat utvärderingen på sin blogg. […]