Michelle Bachelet och mapuchefolket

Idag talade Michelle Bachelet, Chiles första kvinnliga president i Sveriges riksdag. Bachelet var ju själv en motståndskvinna under Pinochets diktaturtid. Så det var förstås ett historiskt ögonblick att hon kunde tala för oss i riksdagen. Hon sa många bra saker om de reformer som hon driver igenom i Chile just nu, t ex om vikten av bekämpa klyftor mellan rika och fattiga samt kvinnors rättigheter. Hon tog också upp miljön, även om det inte var huvudtemat.

Bachelet_riksdagen
Enter a caption

Som riksdagsledamot skulle jag ha haft möjlighet att ställa frågor till henne. Det ville jag göra och hade därför förberett en fråga om ursprungsfolkets situation i Chile. Dessvärre gav hon ganska långa svar och formaliaprocedurer tog lite för lång tid under sessionen i riksdagens andrakammarsal så varken jag eller min kollega Rossana Dinamarca fick tid att ställa våra frågor. Därför, min fråga nedan (och som jag skickat till Chiles ambassad här i Sverige).

 

Chile and the Mapuches
Chile has various groups of indigenous people. That’s a great asset for a nation with such a plurality. The mapuche people is the biggest group with more than two million inhabitants. A substantianl number of the mapuche leaders have been involved in protest against different kinds of mega-projects in southern Chile, in mapuche territory. They have been met with repression and many of them are now sentenced to jail, based on charges from the anti-terrorism legislation. That legislation goes back, as far as I know, to the days of the dictatorship of Pinochet.

What will you do to strengthen the rights of the indigenous people in Chile?
Do you have any plans to reform or get rid of the anti-terrorism legislation? Hoping so…


Publicerat

i

av