Så här löser vi flyktingkatastroferna

Idag är det extra EU-nämnd med statsminister Stefan Löfven. Vi har mötet inför morgondagens extra EU-toppmöte om den senaste tidens flyktingkatastrofer. De är bra med ett extra toppmöte, men frågan är om det kommer att ändra på något. Vi i Vänsterpartiet har tidigare varnat för EUs repressiva politik där man lägger jättelika resurser på att hålla asylsökande borta (genom Frontex, införande av visumkrav, övervakningssystem, stramare migrationspolitik, skärpt gränsbevakning m m). I en tid då delar av Mellanöstern och Nordafrika står i brand måste vi ta ett större ansvar för att hjälpa människor som är på flykt. Sverige gör redan en hel del, men vi ska komma ihåg att den absoluta merparten av människorna kommer inte som flyktingar till vare sig Europa eller Sverige som sådant. De är kvar i Syrien eller blir flyktingar i Libanon, Turkiet, Jordanien och andra länder i närheten.

Än så länge har inga förslag till slutsatser presenterats, däremot har EU-kommissionen skickat ut ett pressmeddelande med förslag på åtgärder. Det är bra om det förbereds räddningsinsatser, som antyds i pressmeddelandet, och om kriminella ligor bekämpas. Men i stort drar många av förslagen på åtgärder åt fel håll. Varför ska man ex vis bygga vidare Triton, som är en del av Frontex, som i sin tur har i uppdrag att jaga flyktingar och inte att rädda dom.

Detta är vad som istället borde göras, och som jag kommer föra fram till Stefan Löfven på dagens EU-nämnd.

* Sverige borde bilda en ”koalition av de villiga”, länder som vill driva på för en progressiv flyktingpolitik, inte gömma sig bakom att det inte går att göra något.

* Återuppliva den italienska räddningsinsatsen Mare Nostrum. Ett Mare Nostrum II med ett klart uppdag att rädda människor på flykt och med mycket större befogenheter än det EU-ledda Triton skulle verkligen kunna rädda människor på Medelhavet. Ett Mare Nostrum II måste finansieras av EU och dess medlemsländer.

* Öka antalet lagliga vägar in i Europa, bland annat genom asylvisum som ska kunna ges på våra ambassader. Det behövs också fler kvotflyktingar totalt sett.

* Skippa alla förslag som syftar till att flytta EUs gränser mot tredje land (länder utanför EU) och de förslag som handlar om att de länderna ska jaga flyktingar.

* Förstå och erkänna fullt ut att vi nu befinner oss i en humanitär katastrof. Jag konstaterar – likt Annika Ström Melin i DN idag – att vare sig ordet ”humanitär” eller ”rädda liv” nämns i de punkter som EU-kommissionen tar upp i sitt pressmeddelande.

* Lösa grundorsaken till migrationsströmmarna; bekämpa klimatförändringen med minskade utsläpp och anpassningsåtgärder, överbrygga globala orättvisor med ökat bistånd och progressiv handelspolitik samt stoppa vapenexporten, det är med våra vapen människor dödar varandra rumt om i världen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Så här löser vi flyktingkatastroferna”

  1. […] Läs gärna mer vad vi tog upp inför EU-toppmötet. […]