Regeringen kan stoppa djurtransporterna

Snart debatterar jag djurtransporter med landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Jag har skrivit interpellationen Färre djurtransporter utifrån det faktum att svenska grisar skickas till andra länder för att slaktas. Transporten blir då längre än vår åttatimmarsgräns. Här borde regeringen agera och stoppa dessa transporter som bryter mot våra svenska bestämmelser. Erlandsson kommer att säga att det inte går pga EU. Men har han försökt? I kapital två, artikel 36 i EUs fördrag står det att medlemsländerna kan införa restriktioner eller förbud mot t ex transporter med hänvisning till att ”skydda människors och djurs hälsa och liv”. Det här handlar väl om djurhälsa och liv i allra högsta grad!

I Sverige transporteras också djur längre än åttatimmar när vissa icke samvetsgranna uppfödare/transportörer kallar djuren för ”livdjur” (längre transport ) istället för ”slaktdjur” (max åttatimmar). Vad tänker han göra mot detta oskick?

Det finns mycket annat att säga också, t ex att vi borde äta mer vegetartiskt och ge alla djur rätt till naturligt beteende. Debatt kl 13.00 på Svt2 eller www.riksdagen.se


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Regeringen kan stoppa djurtransporterna”

  1. Profilbild för Carina
    Carina

    Man måste ju lita på att folk sköter sig” verkar vara Eskil Erlandssons standardsvar på det mest. Finns väl ingen som sköter sig om de kan tjäna en krona i detta land. Verkar så i alla fall Bra att pressa honom i dessa frågor. Det är för sorgligt att se och läsa om hur stackars djur transporteras över hela Europa. För att sedan dödas på ett grymt sätt. Jag kan aldrig förstå hur människor kan göra så mot andra levande varelser. De borde egentligen inte få ha djur. Det är ju nästan värre än när man inte sköter om sina djur i Sverige. Här får man ju djurförbud om någon anmäler.