Klimatet som en transaktion

Vid gårdagens partiledardebatt pressade Jonas Sjöstedt Centerns Annie Lööf på varför regeringen i fjol sålde det svenska överskottet av utsläppsrätter. Ni som ännu inte sett replikskiftet titta på det här. Det är sällan man ser en politiker stå i en debatt helt utan svar, men det gjorde faktiskt Annie Lööf här. Hon svarar överhuvudtaget inte på Sjöstedts fråga om varför regeringen i februari i fjol sålde 1,3 miljoner utsläppsrätter (=1,3 miljoner ton CO2) till Bank of America Merril Lynch. Ett överskott av utsläppsrätter kan antingen annulleras, d v s inte användas eller säljas vidare. Om det säljs vidare kommer utsläppen att äga rum på annan plats i världen. För att vi verkligen ska få klimatnytta vid ett överskott måste utsläppsrätterna annulleras.

Jag debatterade samma fråga med miljöminister Lena Ek i förrgårkväll. Då fick jag iallafall ett svar (se också min interpellation). Men det svaret var dessvärre nedslående. Ek tyckte inte försäljningen var något större problem, utan att den var ”god hushållning med statens finansiella tillgångar i enlighet med budgetlagens krav”. Där har vi det – dessvärre – alltså svart på vitt att Centerpartiet och regeringen är beredd att förvandla vårt klimatarbete till en transaktion på den internationella marknaden.

Jag ser nu att Lena Ek försöker försvara sin försäljning av överskottet. Hon menar att detta överskott redan var utlovat till ”marknaden”. Det stämmer inte. Sverige hade ett val att sälja överskottet eller annullera det. Jag vet åtminstone fem EU-länder som beslutade om annullering, Frankrike, Portugal, Estland, Irland och Malta. Många länder fick inte överskottet varför de inte behövde förhålla sig till annullering eller försäljning. Riksrevisionen kritiserar också försäljningen. På sid 61 i ”Klimat för pengarna?” (RiR 2013:19) skriver de: ”Regeringen hade kunnat låta utsläppsrätterna i Sveriges reserv frysa inna, så att utsläppsrätterna inte hade kunnat utnyttjas i handelssystemet.” Det intressanta i detta är att källan till denna uppgift kommer från Miljödepartementet självt (se fotnot 160).

Riksrevisionen fortsätter sedan att skriva: ”En sådan åtgärd hade bidragit till motsvarande mängd minskade utsläpp på EU-nivå. Istället såldes utsläppsrätterna i reserven till företag som kan spara dessa till kommande period.”

God affär? Jodå, regeringen fick in 38,4 miljoner kronor på försäljningen. De går oavkortat till nya skattesänkningar. Det ska vi tänka på när utsläppen ökar tack vare regeringens försäljning av våra utsläppsminskningar.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Klimatet som en transaktion”

  1. […] EU:s handelssystem med utsläppsrätter gör dock att alla besparingar som görs frigör utsläppsutrymme för andra. Det enda rimliga är att man minskar taket i handelssystemet och plockar bort oanvända utsläpprsrätter och inte gör som regeringen och säljer ut Sveriges gemensamma ansträngningar för att finansiera sina skat…. […]