Motion: rovdjur

Vi har lagt en motion på regeringens dåliga lagförslag En hållbar rovdjurspolitik. Vi föreslår att hela propositionen avslås. Läs hela vår motion här: rovdjur eller här.

Regeringen föreslår ju inte någon h å l l b a r rovdjurspolitik, utan öppnar för jakt på arter som är utrotningshotade samt att man inte ska driva rovdjurspolitiken utifrån vetenskapliga premisser.

Jag förstår uppriktigt sagt inte vad miljöminister Lena Ek sysslar med. För bara några veckor sedan när Vargkommittén lade fram sitt betänkande såg det ju ut som de flesta aktörer inom området var överens, nu väljer hon att polarisera frågan. Varför? För att tillmötesgå en liten högljudd varghataropinion?

Så här skriver vi i vår motion:

I stället för att förvalta den möjlighet till kompromiss och samförstånd som fanns med Vargkommitténs förslag väljer regeringen bara några veckor efter betänkandet att lägga en rovdjursproposition som negligerar centrala ståndpunkter i kommitténs förslag. Propositionen riskerar att föra naturvårdspolitiken decennier tillbaka och rasera möjligheten till kompromisslösning.

Om regeringen tror att de ska kunna rasera en hållbar rovdjurspolitik tror de fel.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

21 svar till ”Motion: rovdjur”

 1. Profilbild för Jinge

  Sorgligt är inte ett passande ord för regeringens politik i frågan, det är bättre att kalla det vid sitt rätta namn, en skandalartad politik.

  Redan idag har vi en betydande turism till Sverige, folk som kommer hit för att se stora skogar, brusande forsar och vissa länders medborgare kommer för att se – älg. De är tom så förtjusta så att de gärna skruvar ner en älgvarningsskylt och petar in i bakluckan på bilen.

  Samtidigt så har vi en glesbygd som avfolkas, människor som flyttar till städerna eftersom det är där de få jobben finns. Istället så skulle vi stimulera turistnäringen, bygga små campingbyar där det finns varg, lo och björn. Och varför inte skapa ett antal ställen där turisterna kan komma och spana på rovdjuren genom att köra dit trafikdödat vilt? Då skulle turisterna kunna sitta på observationsplatser hundra – hundrafemtio meter från ett ställe där de stora rovdjuren ofta var synliga.

  Sådana ställen vore turisterna beredda att betala en bra slant för att besöka, och det skulle dessutom stödja de lokala näringarna och hundratals människor skulle kunna bo kvar i glesbygden och leva av det som miljöministern tydligen vill utrota.

  (Skylttillverkarna skulle dessutom öka försäljningen av älgvarningsskyltar så att vi kanske fick ha vägverkets kvar på stolparna..)

 2. […] Miljö, Politik, Renskötselområdet, Sameland, Museum, Lokattungar, Dagens bild ekot1 dn123 svd123 Jens Holm Relaterade artiklar:Lodjur är allt bra kattlika…En kattunge på en pinne..Djärva järvar […]

 3. Profilbild för Bo Lindberg/vänsterpartiet Torsby
  Bo Lindberg/vänsterpartiet Torsby

  Jag mår riktigt illa varje gång du Jens Holm och övriga naiva gräsätare i partiet försöker propagera för varg och andra rovdjur. Den våldtäkt ni utsätter delar av landet är synisk . Om du läser senaste proppen igen kommer du att förstå att något tak inte finns utan det antal som framlagts endast är ett golv och det kan aldrig accepteras av oss som bor och lever i vargland.
  Pajasen Jinge sitter Haninge och det närmaste han kommer naturen är att han har en innekatt. Dessutom censurerar han alla på sin blogg som inte har samma blåögda syn som han. Den betydande turism som Jinge talar om omsätter 2 miljoner kronor per år. Jämför detta med jakten och den gröna näringen som omsätter tre miljarder svenska kronor per år.
  Jens Holm och andra ekosofer i partiet verkar inte förstå vilket motstånd det är mot varg och övriga rovdjur i de delar av landet som är berört. Varför kan inte ni lyssna på genetiker som Dag Lindgren och Olof Liberg som konstaterat att mvp är 40 individer i landet och att ca 100 individer räcker?
  Jag är värmlänning och i vårt landskap har vi 30 vargrevir 2013. Troligtvis 200 individer enbart i vårt län . Dessa vargar dödar ca 4000 älgar per år.
  Jakten i länet tar ut ca 6000 älgar . Vargen dödar älg i länet för ca 25 miljoner kronor/år. Det bästa ekologiska köttet finns i våra skogar och inte påverkar vår natur med långa transporter och utsläpp av all sköns skit. Men det verkar inte Jens och han påhejare bry sig om. Nej mer varg och alla som inte har den åsikten måste omskolas så att de accepterar rådande ekosofi. Har försökt påverka personer inom partiet men efter alla dessa år förstår jag att min sida misslyckas likasom partiet kommer att misslyckas. Jag kommer att lämna partiet efter min mandatperiod går ut nästa år.

  Bo Lindberg
  Vänsterpartiet
  Torsby

  1. Profilbild för jens
   jens

   Hej Bo
   Nu tycker jag att du tar i med lite för stora rallarsvängar. Att tillåta jakt på vargar och andra utrotningshotade djur är i strid med så gott som alla seriösa bedömare.
   Vänsterpartiet är inte motståndare till jakt, som du väl känner till. Och du har en poäng i att viltkött är bättre på många sätt än industriframställt dito.
   Jens

 4. Profilbild för Bo Lindberg/vänsterpartiet Torsby
  Bo Lindberg/vänsterpartiet Torsby

  Jo Vänsterpartiet ÄR jaktfientligt. Läs bara alla vänsterbloggar med Jinge i spetsen så får du en klar bild av läget.
  Det är struntprat att vargen är utrotningshotad för det finns över 100 000 individer österut och det är jordens vanligaste rovdjur. Att det skulle finnas en skandinavisk ras är trams för våra vargar och hybrider kommer från ryssland och är således av rysk ursprung. Inavelsgraden är inga problem enligt våra genetiker och de föder lika många valpar i kullarna som vargar gör i andra delar av världen. Vid obduktioner av avlivade vargar har inga onormala defekter konstaterats. Fel blir det även på människor.
  Att vargen skulle bidra till den biologiska mångfalden är en myt för när betande tamdjur försvinner på grund av varg försvinner mängder av djur och småkryp som lever i den symbiosen.
  Vi som lever i vargrevir förstår inte varför framförallt du och vänsterpartiet vurmar för ett djur som utsätter landsbygden och dess brukare för denna terror. Motståndet mot varg ökar för varje dag och till sist måste även vänsterpartiet inse att den ekosofi som råder i delar av partiet inte är gångbar.
  Vi går mot val om ett år och att göra propaganda för vargen utanför tullarna är meningslös. De röster du tar på vegan och antijaktsidan i storstäderna kommer partiet att förlora på mångdubbelt i varglänen.
  Vi har äntligen fått en partiledare som ser de viktiga frågorna i samhället. Rättvisefrågorna. Kör på med dem och få tyst med dumheter som varg och bensinskattehöjningar så kommer partiet att nå upp till 10% men med Jens Holm och hans anti glesbygdspropaganda så håller vi oss till 6,5.

  Bo Lindberg
  Vänsterpartiet
  Torsby

 5. Profilbild för Dag Lindgren

  Jens: Elva ”seriösa” bedömmare skrev att 270 vargar räcker och att svensk varg har gynnsam bevarandestatus. Mest Skandulvs ledande forskare inklusive den som är huvudförfattare för EUs riktlinjer om rovdjur. Så det är fel att jakt på vargar i vinter är i strid mot vad nästan alla seriösa bedömmare tycker. Själv tycker jag det räcker med färre än 270 och skrev inte under av den orsaken. Ett skäl är att det är lättare att sänka inaveln med färre vargar och selektiv jakt.
  Att vargjakt inte är tillåten beror på att Sverige (dvs Naturvårdsverket) inte klarat av pappersarbetet att få ett dokument som säger vad som behövs för att varg skall ha gynnsam bevarandestatus. Nu ligger frågan på riksdagens bord, men inte lär det bli lugn i vargcirkusen för att riksdagen fordrar fortsatta utredningar.

 6. […] Folkpartiet har också en tveksam inställning till Sveriges rovdjur. Vargdebatten är konstant levande och min inställning är att lita på forskningen och ge bra med kompensation till bönder som drabbas. Jens Holm (V) har skrivit bra, och aningen upprört, om det här. […]

 7. Profilbild för Birgitta Pettersson
  Birgitta Pettersson

  Rädsla för varg får man nog med modersmjölken. Det går inte att förnuftsmässigt diskutera frågan. Varghatare är lika hysteriska som de som skrikande kliver upp på en stol när en råtta visar sig.
  Varg tillhör faunan och den har vandrat tillbaka och skall få lov att vistas här. Det kallas ekologisk balans och är nödvändig för naturens bevarandestatus. Men det är klart, konkurrensen om älgköttet väger tungt. Vad beträffar varghatet alltså.
  Sen allt snack om det nyttiga vilda köttet, så finns det faktiskt lite naggar i kanten. Hur många djur springer omkring med skottskador, och på sista tiden har också framkommit vad blyet i djuren kan ställa till med för skador. Och har djuret sprungit omkring länge med det smärtsamma blyet blir väl köttet än mer förgiftat. Men det är skönt med sagor och gamla fördomar. Så slipper man ta till sig uppfattningar som riskerar att ifrågasätta det liv man fört hitintills.

 8. Profilbild för Bo Lindberg/vänsterpartiet Torsby
  Bo Lindberg/vänsterpartiet Torsby

  Birgitta jag tror nog att det springer mer varg bitna djur i våra skogar än skadeskjutna men det djurplågeriet verkar det som ni tycker är bra. Bly i fast form som kulor urlakas inte så om skottkanalen tas bort finns inget bly i köttet.

 9. Profilbild för Tarmo Nykänen
  Tarmo Nykänen

  Du Bo Lindberg verkar vara en riktigt klok man, medans Jens och Jinge verkar leva i en fantasivärld. är det ingen som kan ta dom tillbaks till verkligheten?

 10. Profilbild för Bo Lindberg/vänterpartiet Torsby
  Bo Lindberg/vänterpartiet Torsby

  Nej tyvärr är det nog så Tarmo. Det är som att hälla vatten på en gås. Informationen bara rinner av. Inte ens när en av landets främsta genetiker tar ton förstår de eller rättare sagt vill inte förstå

 11. Profilbild för Annelie Kristensen
  Annelie Kristensen

  Den regering vi nu har tänker ju inte speciellt mycket på utsatta människor heller så varför i himmelens namn skulle dom ha lust och ork att bry sig om vargen!?
  Sorgligt! Inget kan man göra verkar det som…mer än att byta regering!

 12. Profilbild för Stig Åhs
  Stig Åhs

  Den inställning ni har i toppen på ert parti är skrämmande. Ni skiter fullständigt i de som valt at bo på landsbygden för att vi en gång älskade vara i skogen. Nu är det ju bara rovdjuren som skall finnas där medan vi betraktas som ett störande element som helst skulle avlägsnas till nån förort så vi kunde bli lite produktiva också. Tänk att man en gång var så blåögd så man röstade på er! Att det skall vara så svårt att ta till sig fakta, för på Grimsö har vi faktiskt de som så objektivt som möjligt försöker ta fram information. Varför kan man ju undra när en massa romantiker skriker rätt ut så fort problemen med rovdjuren tas upp. Förstår fullständigt att Bo Lindberg tröttnat på er asfaltindianer.

 13. Profilbild för Roland Kylen
  Roland Kylen

  Bra och klarsynt skrivet Bolle!

 14. Profilbild för Ove Bergqvist
  Ove Bergqvist

  Hur kan du säga att vargen vi har i Sverige är utrotningshotad?
  Finns mellan 150 000 – 300 000 i Ryssland av den arten vi ar i Sverige.
  V har här förlorat alla röster av drabbade på landsbygd.
  Finns dom som måste sätta sina barn i en taxi för att bli skjutsad till busshållplats för vargen.
  Levnadsstandarden har sjunkit katastrofalt på många platser och det försvarar ni i Vänsterpartiet Tack för det

 15. Profilbild för Ove Bergqvist
  Ove Bergqvist

  Vi är nära katastrofen nu
  Hur försvara V den

  Mycket stor risk för vargattacker på människor:

  1. Vargar är vanliga.
  2. Vargar är skyddade från jakt och upplever människor som ofarliga.
  3. Naturliga byten börjar sina.
  4. Vargar får tillgång till köksavfall, matas eller har tillgång till åtlar som anläggs nära bostäder.
  5. Tillgång till lättjagade tamdjur eller husdjur.
  6. ”Experter” som hävdar att vargar är ofarliga och därmed invaggar människor i falsk säkerhet.
  7. Vargar tillåts komma nära bebyggelse och människor och kommer undan oskadda vid angrepp på tamdjur och husdjur.
  8. Istället för skyddsjakt på vargen anklagas offren för att ha burit sig ”fel” åt. Forskarna förklarar på ett ”vetenskapligt” sätt att beteendet var onaturligt.

  Stegen i habitueringen:

  o Reviret börjar tömmas på bytesdjur på grund av predation och att bytesdjuren flyr området.
  o Under sökandet efter föda närmar sig vargen bebyggelsen, i början på natten.
  o Vargarna börjar ses på dagen när de observerar människornas göranden
  o Mindre tamdjur attackeras nära eller på gården. Rastning av hund är inte längre riskfritt.
  o Större boskap attackeras. Första stadierna är bett i svansar, öron och bakhasor. Vargar förföljer ryttare.
  o Vargarna närmar sig människorna alltmer. Slaget byte försvaras.
  o Attacker på mäniskor. I början trevande, sedan alltmer bestämda. Speciellt barn blir utsatta.

 16. […] Media: SVD, IDG1, 2, Rovdjur, Jens Holm, Svensk jakt, Läs även andra bloggares åsikter om Jakt, Rovdjur, WWF, Tom Arnbom, Varg, Björn, […]

 17. Profilbild för Camilla
  Camilla

  Hur föreslår du att vi medborgare ska protestera mot propositionen för att våra protester ska registreras.
  Jag skrev till Lena Ek och fick bara till svar att jag fick vända mig till riksdagen, vilket är ganska svepande för mig. Finns det någon som officiellt tar emot och registrerar en sådan protest.
  Jag vet att väldigt många skrivit och protesterat men har idag hört ryktas att personer inom regeringen sagt att det är så få protester som kommit in att de tolkar att svenska folket anser propositionen som bra.
  Skulle bli tacksam för ett konkret förslag om hur vi ska agera för att framföra våra protester på bästa sätt.
  Mvh, Camilla

 18. Profilbild för pernilla hedblom
  pernilla hedblom

  Tarmo, jag tycker nog det är ni vargmotst/hatare som lever i det förgångna, de vägrar att se att vi lever på 2000-talet då man kommit på att sagor, myter, sagoväsen, tomtar, troll, häxor bara är baserad på påhitt, okunskap, tron ( gud och djävulen som hade sin tillit till ).
  Ni väljer att inte se hur förutsättningar och kunskap har förändrats och förändras fortf. Tragiskt milt sagt..

  1. Profilbild för Carola jansson
   Carola jansson

   Helt rätt Pernilla.. Många av dessa rovdjurs hatare (Tarmo) lever i tron att grävlingen biter tills det knakar.. Bäst att ha äggskal i stövlarna.. eller järven den dödar inte sitt byte utan bara skadar för att ha färskt kött.. (Järven nästan uteslutande asätare) Å inte tala om björnen å huvva va farlig den är.. För Lingonen.. O sist Vargen satan när den nästan tog rödluvan.. Kungsörnen den tar ju allt på jaktområdet.. inkl mård..

 19. […] döma av kommentarerna på Jens Holms hemsida finns dock en hård intern kritik mot partitoppens beslut att avvisa […]