Säpo

Aftonbladet har idag avslöjat att en person ska ha agerat som uppgiftslämnare åt Säpo under en längre tid. En av de personer som det har lämnats uppgifter om är jag. Jag har ett svagt minne av denne man som en person som under slutet av 1990-talet deltog i några aktiviteter med Ung vänster och Vänsterpartiet i Uppsala där jag också var aktiv. Inget konstigt med det, det var massor med personer som kom och gick under den tiden. Om man har samlat in ”uppgifter” må det väl vara hänt. Det kan i praktiken vem som helst göra eftersom vi är en helt öppen organisation. Men det som irriterar och inte riktigt kan släppa min tankeverksamhet är vad vår säkerhetspolis, Säpo har gjort av detta.

I praktiken kan ju vem som helst utnämna sig själv till uppgiftslämnare. Men det är Säpo som ska vara vår professionella myndighet och ska kunna skilja agnarna från vetet. Det är Säpo som måste göra bedömningen av sin egen verksamhet, vilka prioriteringar man ska göra. Om det är så att Säpo medvetet har sporrat den här personen att spionera på mig och andra vänsteraktivister är det extremt upprörande och illavarslande. Ja, det skulle visa att vi har en säkerhetspolis som inte kan skilja genuint engagerade personer i ett demokratiskt samhälle från hot mot rikets säkerhet. Ja, det skulle visa att vi har en säkerhetspolis som i praktiken kan utsätta enskilda människor för stor fara. Säpo har tyvärr visat på extremt dåligt omdöme förr, men jag trodde den tiden var förbi. Eller är den inte?

Jag vill veta vad säkerhetspolisen har sysslat med. Därför har jag skickat brevet nedan till Säpo. Vänsterpartiet vill också gå till botten med detta. Vi har därför bjudit in dem till ett möte. Vi hoppas på ett skyndsamt svar från Säpo.

För övrigt har Nyheter24 gjort en gedigen genomgång över vilken högerextrem typ denne ”uppgiftslämnare” är. Usch!

Säkerhetspolisen
Box 12312
102 28 STOCKHOLM

Diarienummer: 2013-12600

Hej Säpo,

Jag skulle skyndsamt vilja ha svar på dessa frågor:
1. Har ni uppgifter samlade om mig?
2. Om ni har detta skulle jag snarast möjligt vilja ta del av dessa.

Jag kontaktar er med anledning av de uppgifter som framkommit i Aftonbladet idag.

Med vänlig hälsning

Jens Holm, riksdagsledamot (V)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

8 svar till ”Säpo”

 1. Profilbild för Hemming
  Hemming

  Det finns en herre i säkerhets- och underrättelseammanhang som hittills har kommit mycket lindrigt undan: Säpochefen 1994-2000: Anders Eriksson. Det var t.ex. under Erikssons chefstid som FRA levererade rapporter till Säpo om vanliga svenskars kontakter med Ryssland. Anders Eriksson var som bekant även ordförande i Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden 2008-09. Hur man nu kan komma på tanken att göra en tidigare Säpochef till den högste ansvarige för det organ som ska granska – just det – Säpo.

 2. […] kräver nu en förklaring av SÄPO. Jens Holm kommenterar det hela på sin blogg: I praktiken kan ju vem som helst utnämna sig själv till uppgiftslämnare. Men det är Säpo som […]

 3. Profilbild för Patrik
  Patrik

  Säpo är en organisation som helst ska stoppa brott INNAN de begås. De ska alltså, utan bevis eller andra objektiva kriterier avgöra vem som är ”ond” och vem som är ”god”.

  Hur brukar människor avgöra sådant i normala fall? Man utgår från sig själv och definierar sig själv axiomatiskt som ”god”. Sedan handlar det mest om att avgöra vem som är mest lik en själv – de som har samma inställning och är lika mig är ”goda” och de som är olika är ”onda”. Det hela drivs på av ett antal skvallerkärringar som snokar rätt på olika former av ”avvikande” beteende som de sedan ivrigt sprider till andra likasinnade så att de ”goda” ska veta vilka de ”onda” är.

  Varför skulle det fungera annorlunda bara för att de som sprider skvaller om olika former av ”misstänkt” beteende är poliser? Poliser är inte magiska, utan i högsta grad mänskliga. De har lika svårt att vara objektiva och fördomsfria som de flesta andra, och när de får i uppgift att lösa en uppgift som i princip är omöjlig så lyckas de inte bättre än skvallerkärringarna i en liten byhåla.

  Jag vet inte om det ens är möjligt att lösa den uppgift som Säpo har att lösa utan att hänfalla till vad som i all väsentlighet är skvaller. Om det är möjligt så tror jag att det är nödvändigt med fullständig transparens i de metoder som används och vad som leder till att någon registreras som misstänkt. Namnen på de misstänka ska naturligtvis inte vara offentligt, men vad som kan resultara i att man klassas som ”intressant” eller ”farlig” i Säpos ögon måste vara det. Så länge som Säpos metoder inte är offentliga så tror jag att det är oundvikligt att det till slut landar i skvaller.

 4. Profilbild för Carin
  Carin

  Men shit. Så himla pinsamt hela historien. Förväntar mig verkligen en bra förklaring på det här. *ps. Länken till nyheter 24 funkade inte.

 5. Profilbild för Anette
  Anette

  För 20 år sedan ungefär så var lilla jag vänligt sinnad aktiv medlem i Djurens rätt i staden där jag bor. Blev vid två tillfällen inkallad till förhör av Säpo. Mycket märkligt. Undrar hur de fick mitt namn och på vilken grund de valde att kontakta just mig. Ena gången skulle Mc Donalds öppna här i staden och de kom med förtäckta hot om vad som kunde hända om ”vi” planerade något ”dåd” mot dem. Andra gången bara allmänt förhör om vilka metoder ”vi” kunde tänkas använda för att rädda djur. Möjlig terrorist? Skrattretande vad resurserna läggs fel. Fel fokus.

 6. […] Jens Holm, Röda Malmö, Svensson, Homopoliticus, Annarkia, Jonas […]

 7. Profilbild för Jonas Mellblom
  Jonas Mellblom

  Hej Jens. Har du på något sätt stöttat Farc-gerillan?

  Accepterar du deras metoder med systematiska kidnappningar och mord?

 8. […] Säpo Ni kanske har läst i medierna om säkerhetspolisens misstänkta övervakning av mig. En person påstår att han varit ”uppgiftslämnare” åt Säpo och har bland annat lämnat uppgifter om mig. OM vad är lite mindre klart. Klart för mig är i alla fall att jag inte tycker att jag har gjort något olagligt eller andra konstigheter som borde tilldra Säpo detta intresse. Är det något de undrar över kan de bara höra av sig. Jag har nu i alla fall skrivit till Säpo och bett att få besked om de har övervakat mig på något vis. Läs gärna vad jag skriver om detta på: http://jensholm.se/2013/06/25/sapo/ […]