En seger för djuren

Idag den 11 mars 2013 träder förbudet mot djurtestad kosmetika in. Från och med idag är det förbjudet att sälja kosmetiska produkter – smink, schampo, hudkrämer m m – som har testats på djur. Det blir även ett försäljningsförbud mot djurtestade produkter från länder utanför EU. Med förbudet ställer alltså EU krav på USA, Kina och alla andra länder i världen. Bra.

Kampanjen mot djurtestad kosmetika har pågått så länge jag kan minnas, så det måste vara i gott och väl 30 år. Jag har varit aktiv och drivit denna fråga som aktivist i Ung vänster, anställd på Djurens Rätt, som EU-parlamentariker och nu senast i riksdagen. Nu de senaste åren har det handlat om att få en lagstiftning som verkligen omfattar alla tester och produkter. Utan undantag. Och det ser ut som att lagen faktiskt blev riktigt bra.

 Tänk att för en gångs skull kunna bocka av en seger i kampen. Det kan vi göra idag. Ett stort GRATTIS till alla oss som kämpat för detta! Och till alla djur som slipper plågas framöver.

tårta_djr

Till vänster bild från när Djurens Rätt besökte riksdagen och vi firade kosmetikaförbudet med en vegansk tårta.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”En seger för djuren”

 1. Profilbild för Emma Grahn
  Emma Grahn

  Hur ska man testa för att garantera att en produkt inte är skadlig? Är de enda alternativen kvar välgrundade gissningar och frivilliga mänskliga testare?

  1. Profilbild för jens
   jens

   Nej, det finns gott om djurfria testmetoder. Så, inget skäl till oro.