Klimatfinansiering och Vattenfall

Åter i riksdagen efter en veckas sportlov förra veckan. Nu har allt dragit igång igen. Kul!

Har just avklarat en interpellationsdebatt om den bristande ledningen av Vattenfall med finansmarkandsminister Peter Norman (M), Jonas Gjörtler (M) och min kollega Kent Persson. Intressant att Gjörtler säger att Vattenfall är på rätt spår, medan Norman tillstår att Vattenfall i dagsläget inte kan leva upp till målsättningen att vara ett av de ledande företagen i Europas energiomställning. Hur ska de ha det, Moderaterna, är allt frid och fröjd med Vattenfall eller ej? För mig är det glasklart att det behövs en tydligare politisk styrning av detta bolag. Vattenfall måste gå från miljöbuse till att leda klimatomställningen.

Idag medverkade jag också på Diakonias seminarium om klimatfinansiering. Diakonia har räknat ut hur mycket pengar Sverige kommer att behöva avasätta i nytt additionellt klimatbistånd i framtiden. 2 miljarder nästa år och dubbelt så mycket framöver. En utmaning för alla oss som vill att Sverige ska ta sitt klimatansvar. Läs Svenska Dagbladets artikel om detta idag.

Här lägger jag också upp den utredning från riksdagens utredningstjänst som jag initierade för ett tag sedan. Den pekar på att regeringen har skurit ned det direkta stödet till de internationella miljö- och klimatfonderna med drygt 30 procent. Från 755 miljoner kronor 2010 till endast 500 miljoner avsatt i årets budget. Oacceptabelt!

Läs utredningen här: klimatfonder_RUT2013-01-10

Se också tidigare artikel i SvD om klimatbiståndet som skärs ned.


Publicerat

i

av