Gå till botten med hästköttsskandalen

Om en knapp timme träffas EUs jordbruksministrar för att diskutera skandalen med det felmärkta köttet. Jag har därför lämnat in en skriftlig fråga till landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Årligen försvinner tusentals hästar spårlöst från den svenska statistiken. Det är sannolikt att misstänka att ett betydande antal exporteras till andra länder. I Italien får man exempelvis fyra gånger så mycket för en slaktad häst som i Sverige (enligt Svd idag). Redan 2003 indentifierade djurtransportsutredningen problemet med hästar som försvinner. Idag kan det handla om 4000 – 9000 hästar som försvinner varje år. Det är oacceptabelt.

Idag kräver djurskyddskontrollanter i Skåne mer resurser för att kunna kontrollera djurtransporter. Ett fullt rimligt krav. Vänsterpartiet har länge krävt mer pengar till djurskyddskontrollen samt en separat ombudsman för djuren, en djuretisk ombudsman. Vi vill också ha obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött, något som Erlandsson lovade mig i somras i Svt att han skulle driva.

Hur blir det med allt detta? Nu kräver jag svar från Erlandsson. Läs min fråga här: Hästar_skriftligfråga2013-02-13


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Gå till botten med hästköttsskandalen”

 1. Profilbild för Henrik
  Henrik

  ”Enligt uppgifter i Svenska dagbladet i dag kan det handla om så många som 9 000 hästar varje år. Det är sannolikt att anta att ett stort antal av dessa hästar exporteras för slakt eller till annan användning i andra länder.”

  Hur många då? Är detta nåt annat än ren gissning? Ett stort antal av 9000? 15 hästar om dan?

  Varför endast illegal transport?
  Varför inte slakta här och sälj utomlands?

  Hur vore det om man skaffade sig en bild av läget innan man pekar på åtgärder.

  1. Profilbild för jens
   jens

   Ja, upprörande.

  2. Profilbild för jens
   jens

   Henrik. Jag vill ju att Erlandsson ska hjälpa till att bringa klarhet i detta. Jag tycker att det är han som i svepande ordalag förringar detta problem: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Svar-pa-skriftliga-fragor/Hastar_H012312/