4 grader

Världsbanken varnar idag i rapporten Turn Down the Heat för temperaturhöjningar på 4 grader Celsius i framtiden. Med en sådan kraftig temperaturhöjning skulle civilisationen som vi känner den idag vara ett minne blott. Fortsatt ökenutbredning, havsnivåhöjning, konflikter och miljontals klimatflyktingar är något vi kan vänta oss av denna utveckling. Kanske kommer våra barn när de är i vår ålder tvingas lägga större delen av sin tid till konflikthantering och motverka klimatförändringens värsta effekter? Till att överleva helt enkelt. Det är en minst sagt skrämmande och förfärlig tanke.

Den brittiske forskaren och regeringsrådgivaren Kevin Anderson var nyligen inne på ett liknande resonemang som Världsbanken. Anderson menar att det fortfarande går att förhindra en fyra graders temperaturhöjning. Men då måste vi starta NU, och våra utsläpp måste ned med 10-20 procent per ÅR. En utopiske tanke, kanske, men vad är alternativet? En 4 graders varmare värld kan knappast vara det…

Klimatpolitiken måste få en nystart!

På tisdag nästa vecka har jag interpellationsdebatt med miljöminister Lena Ek om Sveriges klimatpolitik inför COP18, klimattoppmötet i Doha. Både jag och Ek kommer ju vara på plats i Doha. Det känns i ljuset av Världsbankens rapport än viktigare att Sverige tar sitt klimatansvar och skärper ambitionerna. Tyvärr så gör regeringen det motsatta. Det – och mycket annat – ska Lena Ek få svara på nästa tisdag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s