Varför förbättrar inte regeringen för djuren?

Nu är jag less på att vänta. För nästan ett år sedan kom förslaget till ny djurskyddslag. Det ordinarie förfarandet är att regeringen lägger fram en proposition/lagförslag baserat på utredningen. Alltså en ny djurskyddslag. När jag tittar på regeringens lista över kommande propositioner finns inget om ny djurskyddslag med. nej, inget alls som avser göra det bättre för djuren, faktiskt.

Det är inte OK. Denna saktfärdighet är ett svek mot djuren.

Dessutom har regeringen redan svikit djuren flera gånger; man har lagt ned djurskyddsmyndigheten, skurit ned på djurskyddskontrollerna, man förbjöd aldrig pälsindustrin, bara för att nämna några exempel. Samtidigt vet vi att behoven är större än någonsin: Djur far illa på slakterier, transporter, i djurförsök, uppfödning och nu senast har det avslöjats hur illa det är ställt på svenska djurparker.

Inte OK!

Det behövs en ny och bättre djurskyddslag. Det behövs en separat myndighet för djuren. Det behövs mer resurser till kontroller. Det behövs en minskad köttkonsumtion. Det behövs regerlrätta förbud mot vissa former av djurhållning.

Vi i Vänsterpartiet har lämnat in en separat motion, Respekt för djuren, där vi tar upp några av dessa aspekter.

Nu vill jag också ha besked från landsbygsminister Eskil Erlandsson, när kommer den nya djurskyddslagen. Se min fråga här: Ny djurskyddslag

6 reaktioner på ”Varför förbättrar inte regeringen för djuren?

 1. Tack Jens för att du för djurens talan då de själva inte kan göra det. Det kommer att komma en tid då människor ser tillbaka på oss som lever nu och undra hur i all världen vi kunde vara så grymma utan att ens de flesta vet om det. Den framtiden kommer att finnas tack vare människor som dig. Tack!
  Rent ljus o Kärlek till ditt Hjärta ❤

 2. En svaghet med djurskyddslagar är att vilda djur står utanför. I traditionellt tänkande förekommer det att rovdjur som varg inte anses tillhöra naturen och inte vara djur överhuvudtaget. Det har framgått av David Attenboroughs naturfilmer.

  • Erik, bra poäng. Vi har motionerat om att ha en separat lagstiftning också för de vilda djuren. I Norge har de kommit längre på den fronten.

 3. Tack Jens för att du för djurens talan.
  Det är för dåligt att det inte kommer en ny djurskyddslag som är anpassad till djurfabriksuppfödning där djur föds upp under vidriga förhållanden.
  Under alliansens tid vid makten har de tydligt visat att de inte arbetar för djurens välbefinnande utan tvärtom.
  Det första som alliansen gjorde var att lägga ner djurskyddsmyndigheten det var Göran Hägglund kd som stod för det.
  Tänker på våra lantbruks/boskapsdjur varenda dag och blir gråtfärdig att människan inte har kommit längre 2013 utan föraktar djuren som är våra egna levande och kännande medvarelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s