Flip-flop om kärnkraften

Förra veckan frågade jag miljöminister Lena Ek vad hon ansåg om säkerheten på svenska kärnkraftsverk. Detta angående läckta uppgifter från EUs s k stresstester om bristerna på Forsmarks kärnkraftsverk. Lena Ek uttryckte då sitt fulla stöd för säkerheten och de myndigheter i Sverige som har till ansvar att följa detta. Nu har samma minister kallat till krismöte om bristerna i just säkerhet på de svenska kärnkraftsverken. Kallade är Strålsäkerhetsmyndigheten och ägarna Vattenfall och Eon.

Ena veckan säger Lena Ek att allt är så bra så. FLIP

Nästa vecka (alltså denna) anser hon att säkerhetsläget är ”under all kritik” och kallar till krismöte. FLOP.

Flip-flop, flip-flop, flip-flop…

Ja, vad är det som gäller egentligen? Är svenska kärnkraftsverk säkra eller inte? Med anledning detta kräver jag nu en interpellationsdebatt med Lena Ek. Läs gärna nedan eller här: JH Säkerhetsbristerna på svenska kärnkraftverk

Säkerhetsbristerna på svenska kärnkraftsverk
Nyligen bröt sig ett stort antal aktivister in på kärnkraftverken Forsmark och Ringhals. Aktivisterna kunde vara inne på området under en lång tid innan säkerhetsåtgärder vidtogs på kärnkraftsverken. Aktionen blottlägger de stora säkerhetsbrister som finns på svenska kärnkraftsverk. Nu kan vi vara tacksamma att aktionen gjordes av fredliga aktivister och inte av illasinnade terrorister. Miljöminister Lena Ek har nu kallat till sig Strålsäkerhetsmyndigheten och ägarna till kärnkraftsverken för att reda ut säkerhetsproblemen. Det är bra att miljöministern inser bristerna i de svenska kärnkraftsverken.

Under riksdagens frågestund torsdag 4 oktober lät det helt annorlunda. På min konkreta fråga om miljöministern kunde garantera säkerheten i de svenska kärnkraftsverken svarade ministern att de svenska kärnkraftsverken hade fått högsta betyg och att hon hade fullt förtroende för Strålsäkerhetsmyndigheten. Så sent som förra veckan fanns det alltså inga skäl till oro för säkerheten på svenska kärnkraftsverk. Nu har miljöministern kallat till krismöte med anledning av de stora säkerhetsbristerna. Man undrar förstås vad det är som gäller.

Låt mig understryka att Forsmark är ett av de kärnkraftsverk som pekas ut i de s.k. stresstester som genomförts i de 134 europeiska kärnkraftsreaktorerna. EU utpekar Forsmark som en av fyra reaktorer i Europa som inte skulle klara ett elavbrott på en timme innan en härdsmälta skulle starta.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga miljöminister Lena Ek:

  1. Är det ministerns uppfattning att säkerheten är garanterad på de svenska kärnkraftsverken?
  2. Vad avser ministern göra för att öka säkerheten?
  3. Om nya åtgärder kommer att vidtas, hur bedömer ministern kostnaden för skattebetalarna respektive ägarna av kärnkraftsverken?

………………………………………

Jens Holm (V)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Flip-flop om kärnkraften”

  1. Profilbild för Charlotte Thege
    Charlotte Thege

    Jens, kan du också fråga henne hur det blev med löftet att inga skattepengar skulle gå till att bygga ut, förnya och bygga nya kärnkraftverk. Skattepengar ges ju med många miljoner varje år till kärnkraftforskning bl a till forskning till den sk fjärde generationens kärnkraft.